Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 10:24

  Γεραπετρίτης: "Πρωτοφανές!" για ένσταση… αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή ΠτΔ

  Γεραπετρίτης: "Πρωτοφανές!" για ένσταση… αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή ΠτΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:07

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  "Πρωτοφανές", χαρακτήρισε εμφανώς έκπληκτος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της διαδικασίας αναθεώρησης του άρθρου 32 περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. "Τέτοιο πράγμα έχει να συμβεί από το 1864", είπε ο κ. Γεραπετρίτης στο αίτημα του Γιώργου Κατρούγκαλου να αποσυρθεί το αναθεωρητέο άρθρο. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία.

  Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλεται στην Προ τείνουσα Βουλή. Ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως ανατράπηκε η υποψία που είχε μέχρι τώρα να συμβάλει με έναν δημοκρατικό τρόπο στην διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος.

  Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε "εκφυλισμό" και "απλό κόλπο", την πρόταση εκλογής ΠτΔ της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας για να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από διενέργεια εκλογών , ο ΠτΔ μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εκλογή του ΠτΔ απευθείας από τον λαό. 

  Ενώ ζήτησε να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας πως ένας Πρόεδρος εκλεγμένος με σχετική πλειοψηφία (εάν δεν συγκεντρωθούν οι 180, και μετά οι 151 ψήφοι) "θα έχει εναντίον του όλη την πλειοψηφία. Άρα  δεν θα ,μπορεί αν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο".

  Κ. Τασούλας: "Εγώ έκανα το "κόλπο"!"

  Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκε την συνταγματική αναθεώρηση στην προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

  Η μαρτυρία του ήταν καταλυτική. "Εγώ έκανα το κόλπο, αλλά δεν ήταν κόλπο" είπε με προφανή σαρκασμό ο κ. Τασούλας, αναφερόμενος στην απόφαση η ΝΔ να ψηφίσει το άρθρο 32 επί προηγούμενης πλειοψηφίας κι έτσι να χρειάζεται σήμερα να αναθεωρηθεί μόνο με 150 ψήφους (αφού μαζί με τη ΝΔ είχε λάβει πάνω από 180 στην προηγούμενη).

  "Να αποτρέπεται ο σφετερισμός"

  "Δεν ήταν κόλπο" τόνισε ο αθέατος μέχρι σήμερα πρωταγωνιστής εκείνης της κίνησης τακτικής της ΝΔ. "Ήταν πράξη συνταγματικού δικαιώματος να ψηφίσουμε τις προτάσεις που υπεβλήθησαν. Όταν υπεβλήθησαν δεν υπήρχε η άποψη ‘πλην Λακεδαιμονίων’. Δηλαδή πως δεν δικαιούται  η ΝΔ να ψηφίσει κάποια πρόταση! Αν ήμουν επιρρεπής στα κόλπα θα είχα πιο  νωρίς  καταξιωθεί στην  πολιτική και όχι τόσο αργά" συνέχισε με φλέγμα ο κ. Τασούλας. "Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει πως μας ενδιαφέρει να  αποτρέπεται ο σφετερισμός διατάξεων περί εκλογής του ΠτΔ και να μετατρέπεται  από συναινετική παρότρυνση,  σε πρόκληση ακυβερνησίας. Ήταν τέτοια η επιθυμία να λύσουμε αυτό το θέμα της κατάχρησης,  που όχι κόλπο δεν κάναμε , αλλά επιχειρήσαμε με  την συναινετική διαδικασία να βελτιώσουμε την συνταγματική διατύπωση".

  "Εσείς κάνατε απρονοησία"

  Συνεχίζοντας ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως "αποδεικνύεται  τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλοντας αυτή την πρόταση με τις απανωτές ψηφοφορίες και στην συνέχεια εκλογή από τον λαό, δεν διέπραξε κόλπο αλλά απρονοησία που προσπαθεί να θεραπεύσει δια της αντισυνταγματικότητας! Αντί να πανηγυρίζετε  που η ουσία της πρότασης επιτυγχάνεται,  καταφεύγετε σε συνταγματικές επινοήσεις οι οποίες καταρρίπτονται και το μόνο συνταγματικό κουσούρι θα είναι η ένσταση… ταξιθεσίας κατά του κ. Γεραπετρίτη που κάθετε στα υπουργικά  και όχι στα βουλευτικά έδρανα".

  Καταλήγοντας ο κ. Τασούλας τόνισε: "Δεν ήταν κανένα κόλπο. Ήταν η μοναδική συνταγματική,  πατριωτική και δημοκρατική πρόταση για να μην καταντήσει η χώρα να σέρνετε σε εκλογές με πρόσχημα την εκλογή ΠτΔ".

  Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ:

  Η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

  1. Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου.

  2. Η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

  Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ),  δεδομένου ότι το άρθρο 119 ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ