Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 08:19

  Μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

  Μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με λεπτούς χειρισμούς και πάντα υπό τον ισχυρό αστερίσκο της συνεχούς ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη (ακόμα και αύριο) να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την περαιτέρω διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που διεθνοποιεί επαναλαμβανόμενα το όλο ζήτημα, όπως έπραξε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt", έσπευσε να στείλει νέο μήνυμα. Αυτή τη φορά με αποδέκτες τους περιφερειάρχες της χώρας, από τους οποίους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών.

  "Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει… Δε μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας…Δε γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους περιφερειάρχες.

  Πού δημιουργούνται τα πρώτα προαναχωρησιακά

  Σε αυτό καθαυτό το τέμπο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, η γραμμή των τεσσάρων αιχμών μίας συνολικής στρατηγικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, παραμένει πάντα στο προσκήνιο.  Η φύλαξη των συνόρων, η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, η ολοκλήρωση της γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων (με την επισήμανση του 1% ανά περιφέρεια και με το κομβικό στοιχείο ότι ήδη επιβαρυμένες περιοχές δε θα επιβαρυνθούν άλλο) και η επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο ορίζει το παζλ των παρεμβάσεων.

  Όσον αφορά, δε, στο μέγιστο ερώτημα, που θα δημιουργηθούν, δηλαδή, τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου. Μαζί με τις παραπάνω κινήσεις και συμπληρωματικά με τις κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ως νούμερο ένα στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών με μετακινήσεις προσφύγων προς την ενδοχώρα, θα…τρέξουν και συγκεκριμένες προσλήψεις. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

  Συνεχής διεθνοποίηση

  Ο προβληματισμός στο "γαλάζιο" κυβερνητικό οικοσύστημα, πάντως, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό εξακολουθεί να… χτυπάει υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι η ανάσχεση του φαινομένου δε βρίσκεται μόνο στο… τερέν της χώρας μας, αλλά και στην Τουρκία, καθώς είναι αυτή που ελέγχει τις ροές.

  Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί επανειλημμένως τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει (σε κάθε ευκαιρία) ότι η Άγκυρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό, για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις.

  "Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα…Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μία βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί παραβιάζει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό", ανέφερε, μιλώντας στη ""Handelsblatt".

  Το πρωθυπουργικό μήνυμα είναι ηχηρό, μάλιστα και προς τους εταίρους. "Δε μπορεί μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους "στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο", σημείωσε, δείχνοντας το δρόμο της συνεχούς διεθνοποίησης του ζητήματος από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ