Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Νοε-2019 11:51

  Ανοιχτή η επαναφορά της λίστας αντί του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές

  Ανοιχτή η επαναφορά της λίστας αντί του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο "τραπέζι” βρίσκεται το ενδεχόμενο της κατάργησης του σταυρού προτίμησης και επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής”, η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας "βεντάλιας” κυβερνητικών πρωτοβουλιών για των "εξορθολογισμό” του πολιτικού συστήματος, με κινήσεις όπως η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και η κατάργηση της απλής αναλογικής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων του πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ειδικότερα, είχε χαρακτηρίσει "ιδιαίτερα προβληματικό” το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης και μάλιστα σε μια μια ενιαία "εθνική” περιφέρεια.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι περιθώριο εκλογής έχουν μόνο τα στελέχη που έχουν πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, είτε λόγω της μακράς παρουσίας στην εγχώρια πολιτική σκηνή, είτε μέσω της δυνατότητας ευρείας τηλεοπτικής προβολής .

  Αντιθέτως, "καταδικασμένα” σε αποτυχία είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα στελέχη, πολλά εκ των οποίων με ιδιαίτερα προσόντα, αλλά και βαθιά γνώση των τεκταινόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Πάντως, εάν αναληφθεί, η σχετική πρωτοβουλία δεν θα εκδηλωθεί άμεσα, αφού προτεραιότητα είναι η θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και μια σειρά άλλων "περιφερειακών” αλλαγών στην εκλογική διαδικασία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ