Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Νοε-2019 09:17

  Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στη Βαλκανική ως στρατηγικό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη

  Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στη Βαλκανική ως στρατηγικό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του στρατηγικού αφηγήματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει ως στόχο να μετατρέψει τη χώρα σε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή της Βαλκανικής.

  Σε σκηνικό "Thessaloniki Summit", η κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση απέκτησε περαιτέρω δυναμική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει εμφατικά μηνύματα σε Τίρανα και Σκόπια ότι η Αθήνα τάσσεται επαναλαμβανόμενα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πρωτεύουσες θα πραγματοποιήσουν τα βήματα που τους αναλογούν προς την ολοκλήρωσή τους. Ο σχεδιασμός, άλλωστε, στον απόηχο του γαλλικού "όχι" στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβάνει ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι οποίες θα έρθουν στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα, όπως διεφάνη και από το στίγμα των προθέσεων Μητσοτάκη, στη διάρκεια της δεύτερης μέσα σε δύο μήνες συνάντησης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

  "Οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκάλεσαν προβληματισμό στη γειτονιά μας. Βρίσκω την ευκαιρία να βεβαιώσω πως η Ευρώπη κρατάει τις πόρτες ανοιχτές και ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις το όνειρο για μια χερσόνησο ευημερίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει και στα Τίρανα και στα Σκόπια", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, στην παρέμβασή του στο "Thessaloniki Summit", η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του τετ α τετ με τον Ζόραν Ζάεφ. Και η οδός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ορίστηκε σαφώς δια στόματος πρωθυπουργού και περιλαμβάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στους θεσμούς, την οικονομική λειτουργία, το Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και, κυρίως, τις αρχές καλής γειτονίας.

  -Στην περίπτωση της Αλβανίας, η Αθήνα επισημαίνει πως θα πρέπει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Παράλληλα,  να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της εκεί Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας και ρητορικές εξάρσεις για ανύπαρκτα ζητήματα.

  -Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η Αθήνα τονίζει ότι είναι ανάγκη να αμβλυνθούν οι πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει υπογραφεί. Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της. "Δε μπορεί οι Μακεδόνες παραγωγοί να αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη "Μακεδονία", προβάλλοντας το όνομα "Wines of Macedonia". Τέτοιες δυσκολίες μπορούν και πρέπει να λυθούν γρήγορα", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ