Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 19:51

  Κ. Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

  Κ. Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.05

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πρόσκληση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τα Σκόπια απηύθυνε ο ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη. Μητσοτάκης και Ζάεφ συνομίλησαν για περίπου 40 λεπτά, με το κλίμα να είναι θετικό.

  Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

  Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ζόραν Ζάεφ την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, σημείωσε πως από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. 

  Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

  Πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

  Την ετοιμότητά του να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

  Οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν στο περιθώριο του "Thessaloniki Summit", συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

  Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μπορίσοφ, συζητήθηκαν τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαικού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. 

  Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων. 

  Περαιτέρω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

  Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ