Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 15:02

  Κ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σταθερά στο πλάι της ελληνικής εθνικής μειονότητας

  Κ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σταθερά στο πλάι της ελληνικής εθνικής μειονότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σταθερά στο πλάι της ελληνικής εθνικής μειονότητας παρείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας/Ομόνοια και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα Τίρανα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, με τον οποίο συμφώνησαν να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου, ξεκινώντας από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και με προοπτική την οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμών θεμάτων στις διμερείς σχέσεις.

  Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (το "παρών" στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσαν ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Β. Κάγιος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρης) παρουσίασαν τις μείζονες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στην Αλβανία, τονίζοντας ως κορυφαίο το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθεσίας του νόμου-πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει υιοθετηθεί, όσο και στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης για το επόμενο έτος απογραφής στην Αλβανία.

  Ταυτόχρονα, ανέδειξαν την κρισιμότητα της επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των μελών της μειονότητας στις πατρογονικές εστίες.

  Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θέματα εκπαίδευσης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το ζήτημα των συντάξεων των ομογενών, αλλά και το βοήθημα για τους ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και η υποστήριξη νέων ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία. Οι ομογενείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τα μέλη της μειονότητας και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν και εξέφρασαν την ελπίδα να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός τις περιοχές όπου ζει η μειονότητα, επίσκεψη που ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ