Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Νοε-2019 09:12

  Κ. Μητσοτάκης: Το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στοχευμένα στους πιο αδύναμους πολίτες

  Κ. Μητσοτάκης: Το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στοχευμένα στους πιο αδύναμους πολίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:55

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στοχευμένα και με έμφαση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας θα μοιρασθεί το υπερπλεόνασμα στο τέλος του έτους διαμηνύει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισημαίνοντας ότι οι μειώσεις φόρων θα συνεχιστούν και εντός της επόμενης χρονιάς, ο πρωθυπουργός έδειξε και προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στον ορίζοντα της κυβερνητικής θητείας και προανήγγειλε ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

  "Ήταν κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις αυτές για την οικονομία. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί και του χρόνου. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα και με έμφαση στους πιο αδύναμους. Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα και σε αυτό να κάνουμε λελογισμένη πολιτική. Εντός του 2020, εφόσον η οικονομία τρέξει και θα τρέξει καλά θα εξετάσουμε και την αξιοποίηση της επιστροφής των ομολόγων. Ανακουφίζουμε τους πιο αδύναμους. Κινητοποιούμε τις παραγωγικές δυνάμεις. Αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή. Μέσα στο σχεδιασμό μας η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του "Σκάι". Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στο "κλειδί" της δίκαιης ανάπτυξης, που αποτέλεσε κεντρικό προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.

  "Εκεί που έχουμε περιθώρια το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιρασθεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οφείλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα ρήγματα. Έχουμε εισαγωγική κλίμακα στο 9%. 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Παρεμβάσεις στους φόρους των επιχειρήσεων. Έχουμε ένα συνολικό πακέτο μειώσεων. Αφορά σε κάθε ελληνική επιχείρηση. Εμείς κάνουμε αυτό που είπαμε. Τώρα είναι η σειρά των επιχειρηματιών να επενδύσουν στη χώρα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να φροντίσουν τους εργαζόμενους. Νομίζω υπάρχει μία γενικότερη αισιοδοξία στον κόσμο. Σπάμε τον φαύλο κύκλο μίας δεκαετίας μνημονίων", τόνισε και, εστιάζοντας στο ασφαλιστικό, μίλησε για ένα σύστημα "δίκαιο", από το οποίο όλοι θα είναι κερδισμένοι.

  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

  -Μεταναστευτικό: Η έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ήταν απρόοπτη. Απαντάμε σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική από την προηγούμενη σε αυτό το ζήτημα. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο. Το σύστημα σφίγγει. Όποιος δικαιούται άσυλο θα το παίρνει σύντομα. Όποιος δεν το δικαιούται θα επιστρέφει. Και ναι θα δημιουργηθούν και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται και στον Έβρο και στη θάλασσα. Και στο ζήτημα αυτό θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

  -Δημόσια ασφάλεια: Αργά, αλλά σταθερά αποκαθίσταται η δημόσια τάξη στη χώρα. Είχαμε δεσμευθεί ότι αυτά τελειώνουν. Και τελειώνουν με σύστημα και με μέθοδο. Η Αθήνα αποδίδεται στους κατοίκους της. Κινήσεις ανάλογες γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Ασφάλεια ίσον ελευθερία και αυτή η ασφάλεια αποκαθίσταται.

  -Θα κυβερνήσουμε για τέσσερα χρόνια. Το σχέδιό μας αφορά όλους τους τομείς. Την Παιδεία, την Υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, το περιβάλλον.

  -Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί οριζόντια. 

  -Novartis: Εδώ και δύο εβδομάδες ο κ. Φρουζής αναμένει να καταθέσει. Ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής; 

  -Για τις τράπεζες: Θα έχουμε ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχουμε και το σχέδιο "Ηρακλής". Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Έκανα μία επισήμανση για μία σειρά από προμήθειες, που θεωρώ ότι ήταν άδικες και ζήτησα να τις επανεξετάσουν. Ταυτόχρονα, υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δε τη γνωρίζαμε. Αποδείχθηκε πόσο δίκιο είχαμε, όταν αντικαταστήσαμε την προηγούμενη διοίκηση. Θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη αρχή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ