Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 12:29

  Στα κόμματα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

  Στα κόμματα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:37

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενεχείρισε στα κόμματα τόσο το σχέδιο νόμου, όσο και την αιτιολογική έκθεση, που περιλαμβάνουν τα σημεία που συμφωνήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής. Εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

  Τα "τέσσερα συν ένα” σημεία που έχουν συμφωνήσει τα κόμματα είναι:

  -Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

  -Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

  -Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

  -Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

  -Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

  Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ