Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 14:12

  Πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους

  Πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις πρακτικές προϋποθέσεις για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην ενημέρωση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα ότι ο Έλληνας του εξωτερικού που λείπει έως 35 χρόνια, θα πρέπει να έχει μείνει έστω και "σπαστά" δύο χρόνια στην Ελλάδα.

  "Δεν υπάρχει καμία Δημόσια Αρχή που να βεβαιώσει πότε έφυγε κάποιος από την χώρα και  έγινε μετανάστης" υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας κυρίως στις αιτιάσεις του ΚΚΕ (σ.σ. σε συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Γ. Γκιόλας είχε θέσει το εξής ερώτημα: "μα είναι δυνατόν το κράτος να μην ξέρει πότε και ποιος φεύγει και που πάει;").  

  Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος "ετέθη το θέμα του πώς θα υπάρξει απόδειξη ότι κάποιοι έχουν έρθει και ζουν εδώ για δύο χρόνια, τα οποία θέλω να σημειώσω μπορεί και μην είναι συνεχόμενα. Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι. Φυσικά θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα, μπορεί πχ κάποιος να έχει πάει στον στρατό, να έχει σπουδάσει, να έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, να έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα. Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι ο υφυπουργός Εσωτερικών ο κ. Θ. Λιβάνιος οποίος έχει δουλέψει και δουλεύει αυτό το κομμάτι, θα δώσει λύσεις ώστε να υπάρχουν ηλεκτρονικά τα δημόσια έγγραφα που απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών."

  Αύριο στα κόμματα το σχέδιο νόμου

  Ο υπ. Εσωτερικών αφού υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού θα δοθεί αύριο στα κόμματα "ώστε να διαπιστώσουν ότι τηρούνται όσα συμφωνήσαμε", σημείωσε ότι στη συνέχεια θα ανέβει στη διαβούλευση πριν κατατεθεί στην Βουλή. "Κάναμε συμβιβασμούς. Θα θέλαμε την επιστολική ψήφο. Είχαμε την επιλογή είτε να κάνουμε το δικό μας σχέδιο νόμου όμως τότε δεν θα είχαμε 200 ψήφους είτε να ξεκινήσει η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού.

  Αυτοπρόσωπη παρουσία με κάλπη

  Αναφέροντας τα βασικά σημεία της διακομματικής συμφωνίας ανέφερε

  -την αυτοπρόσωπη παρουσία με κάλπη, είτε στις πρεσβείες και προξενεία της χώρας, είτε σε κτίρια που θα δώσουν τα κράτη διαμονής των Ελλήνων του εξωτερικού κατόπιν συμφωνίας,

  -η ψήφος θα μετράει ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα,

  -εκλογές την ίδια μέρα με την Ελλάδα,

  -να απουσιάζει τα τελευταία 35 έτη με αποδεδειγμένη παρουσία (έστω και διακεκομμένη) δύο ετών,

  -να έχει ΑΦΜ, και

  -να γίνει η αναγκαία τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε να "μην υπάρχει καμία αμφιβολία για θέσπιση περιορισμών, προσοχή,  στην διευκόλυνση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Κανείς δεν αλλάζει, και δεν μπορεί να αλλάξει το αναφαίρετο δικαίωμα τους να ψηφίσουν".

  Μαρία Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ