Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Νοε-2019 13:31

  Νέες καταγγελίες Βασίλη Κικίλια για διοίκηση ΚΕΘΕΑ

  Νέες καταγγελίες Βασίλη Κικίλια για διοίκηση ΚΕΘΕΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:03

  Νέες καταγγελίες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης του ΚΕΘΕΑ έρχονται στο φως της δημοσιότητας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Οι νέες καταγγελίες αφορούν την αποκάλυψη εμπιστευτικής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη διαχείριση των οικονομικών του ΚΕΘΕΑ την περίοδο 1/7/2018-30/6/2019. Βάση αυτής γίνονται αυστηρές συστάσεις στην προηγούμενη διοίκηση επί συγκεκριμένων πράξεων και παραλείψεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση.

  "Μη βιάζεστε" ήταν η ‘σύσταση’ του υπουργού Υγείας προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αντέδρασε έντονα στις νέες καταγγελίες. "Γιατί χθες είπατε πως το πρόβλημα αφορά μόνο μια μονάδα του ΚΕΘΕΑ μεταξύ των 110. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μονάδα των Διαβατών που εγκαινίασε ο κ. Τσίπρας αφορά ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα".

  Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας παρουσίασε την εμπιστευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως υπήρχαν ελλιπή δικαιολογητικά για μετακινήσεις, γίνονταν δαπάνες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ελεγκτής και ελεγχόμενος ήταν το ίδιο πρόσωπο, δεν υπήρχαν υπογραφές σε εντολές οικονομικού περιεχομένου, γίνονταν δεσμεύσεις ποσών που δεν χρησιμοποιούνταν, υπήρχε πρακτική να δικαιολογούνται  δαπάνες εκ των υστέρων και άλλα.

  Απαντώντας σε κλίμα έντασης ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον κ. Κικίλια ότι "συνεχίζετε το δημόσιο διασυρμό του ΚΕΘΕΑ, ενισχύοντας το αφήγημα δήθεν φαυλότητας και κακοδιαχείρισης. Ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σαφώς ένα κομματικά ελεγχόμενο γαλάζιο κράτος και γι’ αυτό έλαβε την απόφαση κατάργησης του αυτοδιοίκητου για πολιτικούς λόγους.

  Τι λένε από το ΚΕΘΕΑ

  Ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Μπαρδάνης απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως "όπως φαίνεται από το έγγραφο του ΓΛΚ πρόκειται για συστάσεις. Ποια είναι η κακοδιαχείριση; Συστάσεις κάνει. Και με την δική του κατάταξη συστάσεων με χειρότερο βαθμό του 5, το ΚΕΘΕΑ έχει βαθμό 2. Λέτε για το πόρισμα των εργαζομένων σα να είναι κάτι άλλο οι εργαζόμενοι από το ΚΕΘΕΑ. Το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ έχει την ευθύνη αλλά όχι την ισχύ. Την ισχύ την έχει ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, το ΚΕΘΕΑ είναι διευθυντοκεντρικό, όχι προεδρικοκεντρικό. Εμείς, όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε αλλά συστήσαμε επιτροπή που έβγαλε αυτό το πόρισμα. Αναδείξαμε το πρόβλημα σε μια μονάδα που αφορά 1-2 ανθρώπους, ο ένας εκ των οποίων είναι σήμερα δυστυχώς μακαρίτης. Δεν υπάρχει ΚΕΘΕΑ που κάνει το πόρισμα καλό και ΚΕΘΕΑ σκάρτο. Ένα είναι".

  Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Δ. Κολοκάθης, τόνισε πως "αυτά που αποκαλύπτουμε για τα Διαβατά γίνονται όπλο εναντίον μας. Κι αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν γίνεται κάποια ΕΔΕ, υπάρχουν μόνο αυτά που έβγαλε ο σύλλογος μετά από καταγγελίες εργαζομένων". Ο κ. Κολοκάθης σημείωσε πως η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη "δημιουργεί σαφέστατη ρωγμή στην θεραπεία ανθρώπων οι οποίοι την παρακολουθούν" ενώ ο ίδιος ανέφερε πως αυτή την στιγμή περίπου 3500 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

  Μ. Νταλιάνη

  Αναλυτικά η Εκθεση του ΓΛΚ για ΚΕΘΕΑ στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ