Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Στην πλέον κρίσιμη καμπή της εισέρχεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα η στρατηγική της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Με τη λήξη μίας ακόμα σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται εμφανές ότι το πλέγμα των δράσεων που θα αναπτυχθούν στοχεύει ευθέως να τεθούν ισχυρά αναχώματα στην περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος, τη στιγμή που το "γαλάζιο" οικοσύστημα διαμηνύει ότι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θα γίνει πράξη, πάντα υπό το πρίσμα της ενημέρωσης και της συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Το δια ταύτα, πάντως, το όλο θέμα παραμένει κομβικό. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει άμεσα το κυβερνητικό "στρατόπεδο", με τις απαντήσεις να έρχονται στο προσκήνιο το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
Στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι μέλημα είναι να λάβει σάρκα και οστά ένας σχεδιασμός που θα δώσει απαντήσεις στα πολλαπλά μέτωπα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Το πλάνο που σχηματοποιείται θα περιλαμβάνει ένα τετράγωνο κινήσεων. Ποιες θα είναι αυτές:
-Η φύλαξη των συνόρων.
-Η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
-Η ολοκλήρωση της γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων, πάντα με την επισήμανση του 1% ανά περιφέρεια και με τον κομβικό αστερίσκο ότι ήδη επιβαρυμένες περιοχές δεν θα επιβαρυνθούν άλλο.
-Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο.
"Μεταφέρουμε ανθρώπους από τα πολύ επιβαρυμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες που έχουν παιδιά και προέρχονται κατά τεκμήριο από περιοχές που τους δίνουν προσφυγικό προφίλ. Θα μεταφερθούν ακόμα τέσσερις χιλιάδες άτομα έως τα τέλη Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα. Θα πηγαίνουν σε περιοχές που δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, έτσι ώστε ο αριθμός των μεταφερόμενων προσφύγων, να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Υπάρχουν περιοχές, όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, που είναι πολύ κοντά στο 1%. Είναι ήδη επιβαρυμένες και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη", σημείωσε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Το στίγμα της συνεννόησης και του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες παραμένει ισχυρό και επισημαίνεται σε κάθε δημόσια παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών. Όμως, παραμένει άγνωστο ενώπιον ποιών αντιδράσεων θα βρεθεί το "γαλάζιο" στρατόπεδο, όταν ανακοινωθούν οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η δημιουργία τους είναι ένας από τους κομβικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής. "Απομένει σε ποια σημεία θα γίνουν και ποιας δυναμικότητας θα είναι. Τα θέματα αυτά θα οριστικοποιηθούν αυτές τις ημέρες. Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να πούμε ακριβώς και την κατανομή. Είναι ειλημμένη απόφαση να γίνουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα", ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-βουλευτών
Όπως είναι αναμενόμενο, η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακούσει τις θέσεις των "γαλάζιων", οι οποίοι αναμένεται ότι θα ενημερωθούν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις τελευταίες εξελίξεις. Η κατάσταση, πάντως, εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει τεταμένη. Η δήλωση Χρυσοχοΐδη από τις Βρυξέλλες για μη διαχειρίσιμη κατάσταση προκάλεσε αρνητική εντύπωση σε βουλευτές, τη στιγμή που η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επεφύλαξε μεγαλοπρεπές άδειασμα στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για αυτή καθαυτή την ουσία της αντιπαράθεσης που είχε με τον βουλευτή της Κουμουνδούρου, Χρήστο Γιαννούλη. "Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά είναι άστοχο και δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη συγκυρία στο δημόσιο διάλογο. Επαναλαμβάνω, ότι είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και θέλει ενότητα. Αυτό αφορά και τις δύο πλευρές. Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά σε αυτά τα θέματα. Αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα το ζήτημα. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος", σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
-
05/03 Κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία - Το Κίεβο καλεί τους δυτικούς συμμάχους της να παρέμβουν
-
05/03 Βραζιλία-κορονοϊός: 1.800 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες
-
05/03 ΗΠΑ: Προβολές σε σινεμά της Νέας Υόρκης ξανά, ένα χρόνο μετά
-
05/03 Μέρκελ προς Ερντογάν: "Μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου" μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές στην αν. Μεσόγειο
-
05/03 Δυναμικό comeback στη Wall Street με "καύσιμο" τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
-
05/03 "Πλώρη" για το ταμπλό του Nasdaq βάζει η Robinhood
-
05/03 Κροατία: Ένας μετανάστης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης του πολέμου της δεκαετίας του 1990
-
05/03 Κορονοϊός: 34.593 εμβολιασμοί το τελευταίο 24ωρο - 361.427 άτομα έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις
-
05/03 Άλμα 7,5% για το αμερικανικό αργό στην εβδομάδα, έκλεισε σε υψηλό σχεδόν δύο ετών
-
05/03 Το Twitter δοκιμάζει μια λειτουργία "undo send", κατά τη διάρκεια της αποστολής ενός tweet
-
Ο αναλυτής που προέβλεψε την κατάρρευση της Τουρκίας το 2018 βλέπει και νέα δεινά
-
Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας...
-
Majar: Ποια είναι η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που ξεχώρισαν οι Financial Times
-
Moody’s: Πότε το sell-off των ομολόγων μπορεί να οδηγήσει σε ολική κατάρρευση τα χρηματιστήρια
-
"Ήλθον, είδον, ενίκησα"
-
Εκτακτη επιδότηση 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο
-
Κέρδισαν τη δίκη οι μοναχές, μπλοκάρει το έργο των 110 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ
-
Κορονοϊός: 2.215 νέα κρούσματα, τα 1.057 στην Αττική - 451 διασωληνωμένοι και 32 θάνατοι
-
Προετοιμασία για τη μάχη της Εγνατίας Οδού
-
Ολοταχώς για τα 1,7 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου
-
Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας... (183)
-
Ολοταχώς για τα 1,7 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου (52)
-
Κέρδισαν τη δίκη οι μοναχές, μπλοκάρει το έργο των 110 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ (33)
-
Τα "χάδια" για τα αυθαίρετα... (29)
-
Άντεξε η ελληνική οικονομία το 2020, στο 8,2% η ύφεση (24)
-
Ο εμφύλιος πόλεμος των δικαστών συνεχίζεται (18)
-
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κυβερνητικό στόχαστρο (17)
-
Άμμος: Κινδυνεύει ο κόσμος να ξεμείνει από ένα κρίσιμο - αλλά υποτιμημένο - προϊόν; (16)
-
Προς αναβολή η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2021 (13)
-
Εισαγγελέας: Να απορριφθεί ως αβάσιμο το αίτημα Κουφοντίνα - Του χορηγείται ορός ενυδάτωσης (12)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
