Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Νοε-2019 10:33

  Ποιες είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις Μητσοτάκη στη Σανγκάη

  Ποιες είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις Μητσοτάκη στη Σανγκάη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν…Η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές".

  Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αποτυπώνει το βαθύ στρατηγικό αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μεταρρυθμίσεις με στόχο:

  -Την "ανάπτυξη για όλους".

  -Τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

  Δομικό στοιχείο που θα "ξεκλειδώσει" αυτές τις δύο αιχμές της "γαλάζιας" πολιτικής δεν είναι άλλο από την προσέλκυση επενδύσεων. Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συνεχές και…πατάει επάνω στις ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που αφήνει πίσω της τη δεκαετή κρίση και οδεύει προς την ευρωπαϊκή κανονικότητα. "Επενδύστε στην Ελλάδα", τονίζει ο πρωθυπουργός. Και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει και στη Σανγκάη, όπου θα βρεθεί από σήμερα, προκειμένου να δώσει το "παρών" στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019. Στο κυβερνητικό οικοσύστημα χαρακτηρίζουν το όλο momentum ως άκρως θετικό. Και στέκονται στις εξελίξεις γύρω από την οικονομία.

  "Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Βελτιώνει με την μείωση των φόρων και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων το επενδυτικό περιβάλλον. Είναι  μία χώρα δυναμική, που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, το μεγάλο ορυκτό πλούτο", σχολιάζουν πηγές. Στη Σανγκάη, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει  στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται:

  -Είναι ο τομέας της Ενέργειας, και οι μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών.

  -Είναι τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

  -Είναι ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων. "Ήδη, οι Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ", σημειώνουν πηγές.

  "Επανατοποθετούμαστε στο διεθνή επενδυτικό χάρτη" 

  Κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη (ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο China International Import Expo 2019) σημειώνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει την εικόνα της, με "όχημα" την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού (για πρώτη φορά η χώρα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο) η δημοσιονομική υπευθυνότητα και η ελάφρυνση φορολογικών βαρών δημιουργούν, όπως σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, νέες ευκαιρίες επενδύσεων.

  "Η Ελλάδα επανατοποθετείται στο διεθνή επενδυτικό χάρτη ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μία χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου", σχολιάζει ο κ. Μητσοτάκης. "Η έγκριση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το αυξημένο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" δείχνουν, μεταξύ άλλων, το ισχυρό πρόσημο που δημιουργείται. Συμπληρώνουν, δε, την πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που επέτρεψε την σημαντική, κατά περίπου 20%, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την εμπροσθοβαρή καταβολή του, με μέριμνα για τις πιο ορεινές περιοχές και τις οικογένειες με παιδιά", αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

  Συναντήσεις και επιδιώξεις

  Η παρουσία Μητσοτάκη στην Κίνα έχει τρεις οριοθετημένους στόχους:

  -Την προσέλκυση επενδύσεων.

  -Την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

  -Την καθιέρωση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει  στην "China International Import Expo 2019", μαζί με αντιπροσωπεία από 64 ελληνικές επιχειρήσεις, με το μήνυμα πως η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Πεκίνο έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης, που είναι συνυφασμένα με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

  "Έχουμε ήδη προσελκύσει σημαντικά κινεζικά κεφάλαια, όμως ενδιαφερόμαστε σταθερά για συνεργασίες στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαμετακόμισης. Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού-επενδυτικού "Belt and Road Initiative”, που εστιάζει σε κρίσιμα έργα υποδομών, και στο σχήμα "17+1”, στο οποίο συμμετέχουν χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη σημασία σε έργα που θα δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στα Βαλκάνια", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Όπως έπραξε, δε, από το βήμα της 4ης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι:

  -Η κυβέρνηση θα καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

  -Οι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. 

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Κ. Μητσοτάκης: Εγκαινίασε τη μονάδα παραγωγής των ελληνικών ανελκυστήρων Kleeman στη Σαγκάη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ