Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 09:03

  Πού ποντάρει η κυβέρνηση με το νέο νόμο για την παροχή ασύλου

  Πού ποντάρει η κυβέρνηση με το νέο νόμο για την παροχή ασύλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία ακόμα κίνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του κρίσιμου ζητήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  Μετά το "πράσινο φως" στο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, το κυβερνητικό οικοσύστημα ευελπιστεί στη μείωση των ροών από τη γειτονική Τουρκία, καθώς στελέχη παρατηρούν ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα "σαφές και λειτουργικό" σύστημα.

  Η διαχείριση, άλλωστε, του προσφυγικού-μεταναστευτικού παραμένει, σύμφωνα και με τις απαντήσεις των πολιτών στις έρευνες κοινής γνώμης, το μεγαλύτερο "αγκάθι", το οποίο καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαμηνύει, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι το φάσμα των κινήσεων αντιμετωπίζει τις ελλείψεις και τις αντιφάσεις του παρελθόντος, που  προκαλούσαν  λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους.

  "Από την ψευδαίσθηση των "ανοιχτών συνόρων" η Ελλάδα περνά στη ρεαλιστική πολιτική των "ασφαλών συνόρων". Από την ιδεοληψία των "μεταναστών που λιάζονται" στο "κράτος που νοιάζεται". Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με γνώμονα τόσο τους κυνηγημένους του κόσμου όσο και τα δικαιώματα των Ελλήνων", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη χθεσινή παρέμβασή του. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, προαναγγέλλει ειδικό σχέδιο για τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά και αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

  Μήνυμα Μητσοτάκη στις τοπικές κοινωνίες

  Στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει ότι η κίνηση της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους δήμους και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

  "Έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάζονται. Πρέπει, αντίθετα, όσοι είναι πρόθυμοι, να βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, να επιβραβεύονται. Φροντίζουμε ώστε η διασπορά να γίνεται με προσοχή στον αριθμό των προσφύγων και με προτεραιότητα σε οικογένειες, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Και αυτές θα ενισχυθούν, ώστε να έχουν τη δύναμη να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο, το βάρος της έκτακτης φιλοξενίας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  Οι αρχές και οι αλλαγές που φέρνει ο νόμος

  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν ότι οι νέες διατάξεις που καθιερώνονται υπηρετούν τρεις αρχές:

  - Κωδικοποιούν πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών.

  - Απλοποιούν και συντομεύουν τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

  - Εντάσσουν όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. "Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ. Δηλαδή αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, για τα δικαιώματα των αδικημένων", επισημαίνουν στην κυβέρνηση.

  Πλέον και με βάση τις επιταγές του νέου νόμου, κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται σε έξι μήνες. Εάν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δε συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Θα διακόπτεται η φιλοξενία για όποιον διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Παράλληλα:

  - Απαλείφεται το γενικόλογο "μετατραυματικό στρες", που δύσκολα βεβαιώνεται, ενώ εντάσσονται στα "ευάλωτα" και προς προστασία άτομα όλοι οι ανήλικοι -και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι.

  - Εισάγονται νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων:  Οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις.

  - Όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία και ένα  ειδικό αριθμό που θα τους δίνει πρόσβαση στην περίθαλψη. Ενώ, ύστερα από έξι μήνες, θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ