Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 18:13

  Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου

  Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.45

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την επισήμανση ότι το νομοσχέδιο για το άσυλο ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού, που υπήρχε στη χώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η Ελλάδα αποκτά ένα σαφές, δομημένο και ολοκληρωμένο σύστημα.

  Παράλληλα επιτέθηκε οξύτατα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ( και) για την διαχείριση του Προσφυγικού επί των ημερών του, μιλώντας για "ωρολογιακή βομβα" που κληροδότησαν στην Ν.Δ και σε αυτόν τον τομέα. 

  Οι τόνοι στην αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκαν και για τη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον κ. Τσίπρα: Ε όχι να μας κάνετε και εσείς μαθήματα πατριωτισμού! Όχι εσείς!

  "Οι ελλείψεις προκαλούσαν χάος. Ένα στοιχείο αρκεί να περιγράψει την κατάσταση που παραλάβαμε. Από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα, έγιναν 1.806 επιστροφές στην Τουρκία. Το όλο σύστημα ασύλου έμενε σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης. Έδινε δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρώπη. Έδινε δικαίωμα στην Ευρώπη να μας ασκεί κριτική. Η ψευδαίσθηση των ανοιχτών συνόρων απαιτεί οργάνωση, για να γίνει ο ρεαλισμός των ασφαλών συνόρων", σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι το μεταναστευτικό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο. 

  Ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα

  "Θα το αντιμετωπίσουμε. Παρά τις διαφορετικές φωνές μέσα στην Ένωση. Με πυξίδα την εθνική ευθύνη και τη διεθνή αλληλεγγύη", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προανήγγειλε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα.

  "Το σχέδιο νόμου απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες. Εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις αρχές. Όσοι διεκδικούν άσυλο, αλλά προσβάλλουν τη χώρα δε θα έχουν θέση στην πατρίδα μας. Αυστηροί κανόνες και ευαισθησία. Αυτό είναι το νόημα", είπε ο πρωθυπουργός.

  "Αυτό είναι το τρίπτυχό μας"

  Ο κ. Μητσοτάκης που ανέδειξε βήμα προς βήμα τις ενέργειες της κυβέρνησης και του ιδίου σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τόνισε ότι στην αιχμή των εσωτερικών κινήσεων βρίσκεται το τρίπτυχο "προστατεύουμε τα σύνορά μας, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο και αποφορτίζουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου". Η αποστροφή του πρωθυπουργού ήταν χαρακτηριστική. "Καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο. Καμία γραμμή της θάλασσάς μας χωρίς έλεγχο", ανέφερε.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα καθιερώνει έναν συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας που υπηρετεί τρεις αρχές:

  -Κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις.

  -Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και παρέχοντας ασφαλιστική περίθαλψη και προστασία.

  -Εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας με τις αρμόδιες αρχές

  "Κάθε αίτηση θα εξετάζεται σε έξι αντί εννέα 9 μήνες. Αν όμως ο αιτών δε συνεργάζεται με τις αρχές το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση. Για αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι αλλά και αυτοί με παραβατική συμπεριφορά για να ξεχωρίζει η διαφορετική τους πορεία…Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες που όλοι γνωρίζεται ότι δύσκολα εντοπίζεται από γιατρούς και το οποίο είχε γίνει φάμπρικα και ψευδώς πολλοί το επικαλούνταν για να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα όλοι οι ανήλικοι όχι μόνο ασυνόδευτοι κρίνονται ευάλωτοι. Μέλη της οικογένειας των αιτούντων θα χαρακτηρίζονται και ο εκτός γάμου σύντροφος και οι γονείς", είπε ο πρωθυπουργός.

  Μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα

  Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, με συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθεί την οργανωμένη ανακούφιση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. "Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια τη συνεργασία των Δήμων και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάζονται. Πρέπει, αντίθετα, όσοι είναι πρόθυμοι, να βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, να επιβραβεύονται. Φροντίζουμε ώστε η διασπορά να γίνεται με προσοχή στον αριθμό των προσφύγων και με προτεραιότητα σε οικογένειες, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Και -επαναλαμβάνω- αυτές θα ενισχυθούν, ώστε να έχουν τη δύναμη να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο, το βάρος της έκτακτης φιλοξενίας", είπε. "Την πολιτική αυτή συμπληρώνει, σήμερα, ο νόμος για το Άσυλο. Ένας νόμος, που ανάμεσα στα άλλα εκπέμπει κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: "Ως Εδώ" με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφονται τάχιστα είτε στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης, είτε στην πατρίδα τους. Θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα των διακινητών. Ταυτόχρονα, όμως, το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων Μ.Κ.Ο. Αλλά και καλεί -επιτρέψτε μου να το πω αυτό- κάποιους που συνθηματολογούν για ευαισθησία από κάποια απομακρυσμένα και θεωρητικά "Παρατηρητήρια", να μπουν στην πραγματική μάχη "επί του πεδίου", και όλοι, επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Κύριε Τσίπρα, πάσχετε από μετεκλογικό στρες"

  Να ανακαλύψει νέο πολιτικό αφήγημα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της δευτερολογίας του.

  "Πάσχετε από μετεκλογικό στρες κ. Τσίπρα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, που εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα που του έστειλε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. "Επιμένετε να αντιπολιτεύεστε, το ίδιο κάνατε όταν ήσασταν κυβέρνηση, ένα κόμμα που είναι στο φανταστικό σας χώρο. Αντιλαμβάνομαι ότι σας είναι δύσκολο να υπάρχει ένας αρχηγός της δικής μας παράταξης που να λέει ότι είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι μία κοπέλα από την Αφρική σήκωσε την ελληνική σημαία και να χειροκροτείται", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ