Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 16:22

  Τα "4+1" σημεία που ξεκλειδώνουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

  Τα "4+1" σημεία που ξεκλειδώνουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους υπουργούς του να στηρίξουν ισχυρά και επιτακτικά τη συναίνεση των κομμάτων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση ανοίγει τον επόμενο κύκλο της παρέμβασής της σε αυτό το μέτωπο, με τελικό προορισμό την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εντός του Νοεμβρίου.

  Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ένα από τα ζητήματα-αιχμή ήταν το σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. "Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για ένα πρόβλημα δεκαετιών, να στηρίξετε ισχυρά και επιτακτικά αυτήν την επιτυχία του πολιτικού συστήματος. Να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη στη Βουλή από 200 βουλευτές. Και να τονιστεί ότι η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο σημαντικά ζητήματα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

  Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι την ημέρα των εθνικών εκλογών βρίσκονται εκτός επικράτειας. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε τρείς φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων.  Αποτέλεσμα των συνεδριάσεων αυτών ήταν η καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία "4 + 1" σημείων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων. Τα σημεία αυτά είναι:

  -Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

  -Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

  -Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο  ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

  -Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

  -Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

  Θετικές εξελίξεις στην οικονομία

  Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου επισημάνθηκε πως στον ένα μήνα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Όπως, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ο δανεισμός της χώρας με αρνητικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, η έγκριση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, το αυξημένο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

  "Όλα αυτά συμπληρώνουν την πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που επέτρεψε την σημαντική, κατά περίπου 20%, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την εμπροσθοβαρή καταβολή του, με μέριμνα για τις πιο ορεινές περιοχές και τις οικογένειες με παιδιά", τονίζουν στην κυβέρνηση.

  Επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

  Μετά την μεγάλη πλειοψηφία που έλαβαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα  αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η προαγωγή του κ. Ιωάννη Σαρμά στη θέση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των κ.κ. Γεώργιου Κοντού, Ασπασίας Μαγιάκου, Αλτάνας Κοκκοβού, Ιωάννη Μαγγίνα και Αβροκόμης Θούα σε θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων