Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 17:15

  Τζανακόπουλο-Πολάκη θα προτείνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική

  Τζανακόπουλο-Πολάκη θα προτείνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στην τριών ημερών προθεσμία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ορίσει νέους εκπροσώπους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής μετά την εξαίρεση των Τζανακόπουλου - Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει... τους ίδιους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν άμεσα ενδιαφερόμενα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την άρνησή του να συμμορφωθεί στην εξαίρεση Τζανακόπουλου - Πολάκη και θα το αποδείξει εμπράκτως προσεχώς με την απόφασή του να ξαναπροτείνει τους δύο βουλευτές ως εκπροσώπους του κόμματος στην προανακριτική

  Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Η επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα για Προανακριτική και οι αποστάσεις από Πολάκη" μετέδιδε: 

  Θεσμική είναι η στάση που αποφάσισε να τηρήσει ο  ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εξαίρεσης Τζανακόπουλου- Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όπως προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κώστα Τασούλα.

  Στην εν λόγω επιστολή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής να περιφρουρήσει τη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής. 

  Εν τω μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν "κρυφτούλι",  με το θέμα της αντικατάστασης των κ.κ. Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου καθώς μέχρι στιγμής δηλώνουν άγνοια για την... επιστολή του Προέδρου της κ. Γ. Μπούγα με την οποία ζητείται να αντικατασταθούν τα δύο μέλη, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη πήρε αποστάσεις από τη στάση Πολάκη.

  Προσωπική άποψη η στάση Πολάκη

  "Δεν έχουμε λάβει καμία επιστολή" απάντησε η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τι θα κάνει όταν θα λάβει την επιστολή Μπούγα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Πρόεδρος της Βουλής δεν την έχει κοινοποιήσει ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

  Κατά πληροφορίες ωστόσο, η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εξαίρεση Τζανακόπουλου- Πολάκη ορίζοντας εκ νέου ως εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή τους ίδιους βουλευτές.

  Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πάντως χαρακτήρισε "προσωπική άποψη" του Πολάκη τη στάση του διαχωρίζοντας όμως τη θέση του κόμματος "εμείς δεν θέλουμε να τα κάνουμε λίμπα".

  Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων προς τον ΠτΒ ότι "Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει. Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής". 

  Η επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρει προς τον πρόεδρο της Βουλής ότι: 

  "Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την "εξαίρεση" μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής". 

  Αναλυτικά, η επιστολή Τσίπρα σε Κ. Τασούλα έχει ως εξής: 

  "Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

  Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

  Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την "εξαίρεση" των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

  Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την "εξαίρεση" μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. 

  Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

  Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

  Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση "εξαίρεσης".

  Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

  Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

  Κύριε Πρόεδρε,

  Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής".

  Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει "κούγκι" την προανακριτική

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ