Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 12:30

  Κ. Μητσοτάκης: Δεχόμαστε ροές που δεν μπορούμε να σηκώσουμε

  Κ. Μητσοτάκης: Δεχόμαστε ροές που δεν μπορούμε να σηκώσουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:57

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα της στην αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 4ης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε δύο ηχηρά μηνύματα. Το πρώτο ήταν σχετικό με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα προβλήματα τριών ηπείρων. Το δεύτερο απευθυνόταν στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι η Άγκυρα θα ήταν καλό να αφήσει κατά μέρους την πρακτική των συνεχόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

  "Το διεθνές περιβάλλον είναι σύνθετο και ασταθές. Οι προκλήσεις είναι κοινές. Με κορυφαία το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Απλώνεται στο όριο της παγκόσμιας συνείδησης. Γίνεται το πεδίο που δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός. Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες φυγάδες των πολέμων και της ανέχειας. Η χώρα μου δέχεται ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά νησιά μας ασφυκτιούν. Φροντίζουμε για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως μία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων. Χρειάζεται ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Συνεργασία στην καταπολέμηση των δικτύων, για να σταματήσει το χυδαίο εμπόριο ελπίδας. Χρειάζεται φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας και της ζωής προσφύγων και μεταναστών. Να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων. Χρειάζονται πόροι, ώστε όσοι το δικαιούνται να έχουν μία νέα πατρίδα", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας

  Ο πρωθυπουργός σημείωσε, με έμφαση, πως ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. "Αναφέρομαι στις ενέργειες της Τουρκίας. Τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, όσο και στη συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα ήταν καλό να ακολουθήσει τον δρόμο του δικαίου και της καλής γειτονίας. Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επίτευξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις", ανέφερε.

  "Επενδύστε στην Ελλάδα"

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στις αραβικές χώρες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς, όπως σημείωσε, έχουν πλέον απέναντί τους μία κυβέρνηση που υλοποιεί ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό πλάνο, για να καταστήσει τη χώρα επενδυτικό προορισμό.

  Στην παρέμβασή του στην 4η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στάθηκε, δε, στις ευκαιρίες που ανοίγονται από τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές, που φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. "Ο λαός μας έδωσε ισχυρή εντολή, έχοντας ως σύνθημα ανάπτυξη για όλους", είπε.  

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία. "Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά και η ελάφρυνση φορολογικών βαρών δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Η Ελλάδα επανατοποθετείται στη διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια στο χάρτη των αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών. Ως μία χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου", ανέφερε.

  "Πέρυσι, παρότι ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας είχα ζητήσει να επενδύσετε στην πατρίδας μας. Εφέτος έχω δύο λόγους παραπάνω να το κάνω. Γνωρίζω ότι ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας. Και θα βρείτε μία αντιμετώπιση που ταιριάζει με το ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα", πρόσθεσε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ