Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 09:03

  Τα "μηνύματα" Μητσοτάκη από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου

  Τα "μηνύματα" Μητσοτάκη από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεών του κρατάει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το κομβικό κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομική επανεκκίνηση της χώρας.

  Στον απόηχο του "ναι" από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η κίνηση θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας και θα πρέπει να εκληφθεί ως μία θετική κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές) ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι παρέμβαση στην 4η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει, εκ νέου,  το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα εστιάσει στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Όπως:

  -Η ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού.

  αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s.

  -Η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ και

  -Οι υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών  καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που προεξοφλούν, όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, ένα πολύ ισχυρότερο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης δεύτερο εξάμηνο του 2019.

  "Η Ελλάδα επέστρεψε"

  Στο περιθώριο της Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός, εκκινώντας από το πολύ θετικό οικονομικό υπόβαθρο, θα επιχειρήσει να παγιώσει στους συνομιλητές του την πεποίθηση ότι "η Ελλάδα επέστρεψε", για να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη. "Στις διμερείς συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων", σχολιάζουν πηγές και προσθέτουν ότι, ακόμα και μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η χώρα μας διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής.

  Εστιάζοντας στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, κυβερνητικά στελέχη τη χαρακτηρίζουν ως κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με πολλούς υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι τη σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή. Μια σχέση η οποία λόγω της δεκαετούς κρίσης μπήκε σε δεύτερο πλάνο τα τελευταία χρόνια.  "Η Ελλάδα ως μία χώρα που αποτελεί "γέφυρα" μεταξύ Δύσης και Ανατολής μπορεί πάντοτε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και πυλώνα σταθερότητας  και για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και ασφαλώς για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός είναι κλάδοι που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αραβικές χώρες και μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου", σημειώνουν.

  Το τετ α τετ με Ράμα

  Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το γαλλικό "όχι" στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα τον κ. Ράμα. Στο τετ α τετ του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα επαναλάβει στον Αλβανό ομόλογό του ότι τα Τίρανα θα πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, εάν επιθυμούν την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση. "Η Ελλάδα εργάζεται, για να βαδίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Προσαρμοζόμενα στις υποχρεώσεις που αυτός ο δρόμος προϋποθέτει", ήταν το πρόσφατο μήνυμα Μητσοτάκη.

  Επόμενος σταθμός "Σανγκάη"

  Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή, στρέφουν το βλέμμα τους στην επικέιμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σανγκάη, με αφορμή τη διεθνή έκθεση "China International Import Expo 2019". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει ως στρατηγικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου ταξιδιού και των επαφών που θα έχει εκεί (όπως αυτή με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ) την προβολή της Ελλάδας "που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο "σταυροδρόμι” τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, Μεσογειακή ομορφιά της". Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

  -Στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί "Trans Adriatic Pipeline" και "Gas Interconnector Greece-Bulgaria". Η χώρα μας, ταυτόχρονα, όπως σχολιάζουν πηγές, έχει μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW.

  -Στον τομέα των logistics και των εμπορικών μεταφορών, ήδη έχει εκδηλωθεί το κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. "Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  -Στον τομέα του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, επενδύσεις, όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού, φανερώνουν τις δυνατότητες που αναδύονται στον απόηχο της κρίσης. Είναι ενδεικτικό, ταυτόχρονα, πως Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τούς αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ. "Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ένα πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες μας βρίσκονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα, η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα θέλγητρα προσέλκυσης κεφαλαίου και για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας", επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ