Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 15:50

  Πρόταση της ΝΔ για εκλογή ΠτΔ: Πέντε ψηφοφορίες, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία

  Πρόταση της ΝΔ για εκλογή ΠτΔ: Πέντε ψηφοφορίες, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:14

  Ακόμα και με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μπούγας (βουλευτής ΝΔ, μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης) η πρόταση περιλαμβάνει έως και πέντε ψηφοφορίες (με πλειοψηφία κατά σειρά 200, 200, 180, 151, σχετική πλειοψηφία), ενώ στην περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων η ΝΔ προτείνει να εκλέγεται ο πρεσβύτερος

  Όπως είπε ο κ. Μπούγας υπήρξε και σκέψη σε περίπτωση ισοψηφίας να γίνεται κλήρωση μεταξύ των δύο, αλλά τελικά κατέληξαν στο ηλικιακό κριτήριο. 

  Νωρίτερα υπήρξε σύγχυση σχετικά με την θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

  Η πρόταση της ΝΔ

  Ειδικότερα, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr: Σύγχυση σχετικά με την θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε διαρροή εγγράφου από βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης στον ιστότοπο parapolitika.gr, σύμφωνα με την οποία η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.

  Μετά την σύγχυση για το θέμα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, μέσω του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μπούγα, -πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής και μέλος της επιτροπής αναθεώρησης- η τελική πρόταση της ΝΔ είναι: πέντε ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Στη Βουλή επικράτησε κομφούζιο, καθώς την πρόταση αυτή φέρεται να επανέλαβε και στη συνεδρίαση ο κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος είναι ο εισηγητής της πλειοψηφίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρόταση υπογράφεται και από τον κ. Γιάννη Μπούγα.

  Σύμφωνα με την πρόταση αυτή προβλέπονται οι εξής ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 200 στην πρώτη, 180 στη δεύτερη και την τρίτη, 151 στην τέταρτη, κι αν δεν εκλεγεί σε αυτές ΠτΔ να γίνει μια τέταρτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία. Σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων, (σ.σ. αυτό σημαίνει ακόμα και π.χ. πενήντα ή εξήντα βουλευτές ανάλογα με τους παρόντες). Ενώ η ελάχιστη πλειοψηφία σε ότι αφορά τα νομοσχέδια απαιτεί ελάχιστο όριο 120 βουλευτών.

  Μάλιστα σύμφωνα με την πρόταση που διένειμε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, εάν στην τελευταία ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία υπάρξει ‘ισοβαθμία’, δηλαδή δύο υποψήφιοι λάβουν ακριβώς ίδιο αριθμό ψήφων, τότε προκρίνεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτός ή αυτή που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην προτελευταία ψηφοφορία.

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ