Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 09:15

  Αντιπολιτευτικές "φωτιές" στην Ελλάδα ανάβουν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

  Αντιπολιτευτικές "φωτιές" στην Ελλάδα ανάβουν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του, δοκίμασε η Ε.Ε με την άρνησή της να δώσει "πράσινο" φως στην Βόρεια Μακεδονία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις , όπερ και προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στην γείτονα χώρα και προκήρυξη εκλογών από τον Ζόραν Ζάεφ.

  Πίσω εν Αθήναις, ο Αλέξης Τσίπρας μέμφεται την ελληνική κυβέρνηση, εγκαλώντας τη πως επεφύλαξε ρόλο κομπάρσου στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. 

  Με πρωινή του παρέμβαση μέσω του facebook, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως: 

  "Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που δε τολμά καλά-καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας. Παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων. Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο".

  Στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρεί να "καρφώσει" τον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ για τις επιδιώξεις της σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην βάση ότι προεκλογικά την χαρακτήριζε "κατάπτυστη". 

  "Είμαι βέβαιος, ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ' άλλα- "κατάπτυστη" Συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτά και με αυτά όμως η Ελλάδα ξαναγυρνάει δυστυχώς σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων".

  Επίθεση και για την "πακετοποίηση" 

  Στο μεταξύ στην Κουμουνδούρου, αξιολογούν ως εξαιρετικά αρνητικά την "πακετοποίηση" Β. Μακεδονίας- Αλβανίας για την ένταξή τους στην Ε.Ε. 

  Κομματικές πηγές ισχυρίζονται πως

  1. Με τη γραμμή υπέρ της διασύνδεσης που είχε αρχικά η κυβέρνηση έδωσε το σήμα πως μπορεί να δώσει πράσινο φως στην Αλβανία χωρίς εκ των προτέρων εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που ήταν η γραμμή πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Τίρανα.

  2. Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε με τα Τίρανα για τα δικαιώματα της μειονότητας και δεν εξασφάλισε καν – όπως έκανε η Γερμανία για τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν – ότι τα ζητήματα της μειονότητας θα τεθούν εκ των υστέρων ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του επόμενου βήματος στη διαδικασία ένταξης.

  Αναλυτικά, το σημείωμα Τσίπρα έχει ως εξής:

  Alexis Tsipras
  2 λεπτά · 
  Τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τραγικής της απόφασης να μην δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από τις εξελίξεις στη γειτονιά της.

  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που δε τολμά καλά-καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

  Παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων. Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο.

  Είμαι βέβαιος, ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ' άλλα- "κατάπτυστη" Συμφωνία των Πρεσπών.

  Με αυτά και με αυτά όμως η Ελλάδα ξαναγυρνάει δυστυχώς σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων.

  Γιατί η εξωτερική πολιτική δε γίνεται υπό το φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών. Και κυρίως γιατί το λαϊκισμό της αντιπολίτευσης συνήθως τον πληρώνεις μεταχρονολογημένα. Το κακό όμως είναι ότι τον πληρώνει και η χώρα.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Στ. Πέτσας: Η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα

  -Ο Τσίπρας ψάχνει "δικαίωση" για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα Εθνικά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ