Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 17:53

  Βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

  Βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.21

  Της Νίκης Ζορμπά

  Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων και συντάσσεται με τις προϋποθέσεις που θέτουν το ΚΚΕ και το Μέρα25 προκειμένου να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επωάζεται. 

  Μετά την πολιτική απομόνωση στην οποία βρέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαβουλεύσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί από την θέση του και να επιδιώξει κοινό βηματισμό με το ΚΚΕ και το Μέρα25 για να συνθέσουν από κοινού πρόταση προς την Κυβέρνηση. 

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ "Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

  Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
   
  Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική". 

   Η συνταγματική κατοχύρωση

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί συνταγματική κατοχύρωση μεσω της αναθεώρησης του άρθρου 54 , καθώς υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, μετά τον κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, "προειδοποιούσε" το  ΚΚΕ ότι υπάρχει "παγίδα" στην προυπόθεση που θέτει για το ενεργό ΑΦΜ. 

  Οι όροι ΚΚΕ- Μέρα25

  1. Ενεργό ΑΦΜ

  2. Εως 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα  ( εννέα χρόνια προκρίνει το Μερα25)

  3. 'Όχι σε επιστολική ψήφο (Επιστολική ψήφο απορρίπτει και ο Βαρουφάκης)

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: 

  Ευελπιστούμε, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στον βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

  Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.

  ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πιρουέτα ΣΥΡΙΖΑ 

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ  βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί  σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα".

  Αυτό τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:


  "Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.  Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ