Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 16:05

  Κ. Μητσοτάκης: Το Plan B στο προσφυγικό πρέπει να περιέχει τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης

  Κ. Μητσοτάκης: Το Plan B στο προσφυγικό πρέπει να περιέχει τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:47
   
  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ως άκρως θετικό πρόσημο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, τονίζει την ανάγκη να υποστηρίζονται εκείνες οι χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ένα "σχέδιο Β" ή ένα εναλλακτικό πλάνο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σε περίπτωση που αυτό κορυφωθεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει μία τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ένωσης, εγκαλώντας με διαρκείς αιχμές τους εταίρους εκείνους που δεν θέλουν να δεχθούν κανέναν στο έδαφός τους. "Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πιαστεί και πάλι απροετοίμαστη σε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της και θα έρθουν εκατομμύρια. Η δουλειά μας είναι, όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι", ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη.

  Ο πρωθυπουργός, πάντως, ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι η Ελλάδα να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός εναλλακτικού πλάνου, φάνηκε καθησυχαστικός, καθώς σημείωσε ότι η κατάσταση δεν είναι προβληματική και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή κρίση. "Εκτιμώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ", είπε. "Για την αποσυμφόρηση των νησιών υπάρχει κατανόηση στην κοινωνία. Η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι μονόδρομος. Υπάρχει σχέδιο όσο το δυνατόν πιο δίκαιης κατανομής αυτών των ανθρώπων σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, σε δομές και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Ο σκοπός μας είναι να μην αιφνιδιάσουμε. Θέλουμε να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες τι θέλουμε να κάνουμε. Να έχουμε διάλογο. Είναι διαδικασία διαλόγου και όχι επιβολής", ανέφερε.

  Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε, παραθέτοντας χαρακτηριστικά στοιχεία, στην αυστηρή κριτική που είχε ασκήσει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην κυβέρνηση Τσίπρα. "Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Αυτό το κατέστησα σαφές στη Σύνοδο. Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δεν είμαστε κοντά στο να λυθεί το θέμα των μετεγκαταστάσεων. Υπάρχουν αντιδράσεις σε χώρες που δε θέλουν να δεχθούν κανέναν. Αυτό δε μπορεί να είναι αποδεκτή πολιτική", διεμήνυσε. 

  "Θέλω να τονίσω το σημείο που προστέθηκε στα συμπεράσματα. Μετά από δική μας απαίτηση. Που τονίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίζει εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προκλήσεις ως αποτέλεσμα της κατάστασης. Εξήγησα τις πρωτοβουλίες μας. Ζήτησα ευρωπαϊκή υποστήριξη και αλληλεγγύη και βέβαια την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, στην περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες ροές", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. "Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ως άλλοθι για τυχόν αδυναμίες. Κινηθήκαμε γρήγορα με σχέδιο συγκεκριμένο, που λαμβάνει και νομοθετική υπόσταση. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο χορήγησης ασύλου. Πήραμε και άλλες αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Για τον επιμερισμό των ανθρώπων αυτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Δε βρήκαμε στρωμένο χαλί σε αυτό το θέμα. Η κοινωνία καταλαβαίνει ότι είναι ένα θέμα μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Ότι η κυβέρνηση προσπαθεί", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.  

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα μας λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. "Πρέπει να υπάρχει ενοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο. Υπάρχει πρόβλημα με χώρες που δε θέλουν να συμμετέχουν στον επιμερισμό του προβλήματος. Αυτή είναι απαράδεκτη πολιτική. Δε γίνεται να μη δεχόμαστε επιμερισμό του προβλήματος. Υπάρχει αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει διάθεση να υποστηριχθεί η Ελλάδα. Εάν δε μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα στον πυρήνα του και αυτό σημαίνει να έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, εάν δε μειώσουμε τις ροές, πάντα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα δύσκολο στη διαχείρισή του. Για αυτό και επιμένουμε στις επιστροφές. Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό χρέος και ένα εσωτερικό. Θα τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο ταυτόχρονα".

  Υπάρχει καταδίκη της Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Αθήνα πέτυχε να ενσωματώσει σε αυτήν την κρίσιμη ατζέντα τις ελληνικές θέσεις. "Υπήρχε καταδίκη της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία. Ομόφωνη καταδίκη στην παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ", σημείωσε, ενώ, εστιάζοντας στο Brexit, ανέφερε πως το ζητούμενο ήταν η δρομολόγηση διαζυγίου με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους και για τα δύο μέρη. "Στο βαθμό που ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έδωσε τη συναίνεσή του είμαστε σε καλό δρόμο", πρόσθεσε.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο τρόπος που πάρθηκε η απόφαση για τη γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν λανθασμένος. "Αυτό δε σημαίνει ότι η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι προβληματική. Το αντίθετο. Η παρουσία της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική της σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Πίσω από κάποιες εφήμερες αποφάσεις, υπάρχει βάθος και συνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική", είπε ο πρωθυπουργός. 

  Όσον αφορά στο κομμάτι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η χώρα μας προσήλθε με ξεκάθαρη θέση, που απηχεί, όπως είπε, και την πλειοψηφία. Ποια είναι αυτή η θέση; Ότι το συνολικό επίπεδο δε μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής. "Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε εκπτώσεις για τη φιλόδοξη ατζέντα της επόμενης πενταετίας. Ο πήχης που ετέθη και συμπίπτει με το όριο της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι θέση της Ελλάδας, αλλά και της πλειοψηφίας των μελών", τόνισε. "Θα είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο αυτό θα πρέπει να συνδέεται με τους κατάλληλους πόρους", πρόσθεσε.

  Ο δρόμος προς την Ε.Ε. περνάει μέσα από το σεβασμό της συμφωνίας

  Για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια και την απόφαση που μπλόκαρε τη σχετική κίνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα σεβαστεί τη θέση της Ένωσης. "Όπως είπα και στον κ. Ζάεφ, δε θα είμαι εμπόδιο στην πορεία της χώρας του στην Ε.Ε., αρκεί να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει και όσα απορρέουν από αυτήν", επεσήμανε. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ