Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 09:09

  Μηνύματα Μητσοτάκη για προσφυγικό-μεταναστευτικό, Τουρκία και Βαλκάνια

  Μηνύματα Μητσοτάκη για προσφυγικό-μεταναστευτικό, Τουρκία και Βαλκάνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά από την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο…ντεμπούτο του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε με δομημένη στρατηγική, που είχε ως στόχο όχι μόνο να θέσει επί τάπητος τα ζητήματα εκείνα που άπτονται των συμφερόντων της Αθήνας, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και αποτελεί ισχυρό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και αναγκαίο "παίχτη" για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική και τα Βαλκάνια. "Η Ελλάδα δεν είναι πλέον πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτυπώνει την οπτική της ελληνικής πρωτεύουσας για θέματα-αιχμή.

  "Ο Πρωθυπουργός συνέχισε και χθες την προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα. Στους συνομιλητές του προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αγορών. Αυτή την απάντηση δίνει σε όσους τον συγχαίρουν για την εκλογή του και για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των παρεμβάσεων Μητσοτάκη στη βελγική πρωτεύουσα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτησή του στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία τοποθέτηση, η οποία κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

  Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Και αυτό, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. "Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος και με πρόσθετα κονδύλια αλλά και με επιμερισμό του βάρους.

  Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανάγκη να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα στην "καρδιά" της Ευρώπης. Τι σημαίνει, ουσιαστικά, αυτό; Ότι η ελληνική πρωτεύουσα, εφόσον αυτό απαιτηθεί, θα επικαλεστεί το άρθρο 78, της Συνθήκης Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προσωρινά μέτρα υπέρ της, στην περίπτωση κατά την οποία αυξηθούν οι ροές από την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία. Για τη διαμόρφωση, άλλωστε, ενός κοινού μετώπου, ο κ. Μητσοτάκης είχε στη βελγική πρωτεύουσα επαφές με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Ισπανίας, που θίγονται επίσης από το ζήτημα.

  Το δεύτερο κομμάτι της παρέμβασης Μητσοτάκη αφορούσε στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Παράλληλα, η Αθήνα υποστηρίζει την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι:

  -Σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει.

  -Είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου.

  -Σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

  Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική αποστολή και για την πλήρη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Άγκυρας αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Λευκωσίας. "Η ελληνική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθά να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

  Η Ελλάδα, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

  *Διαβάστε ακόμη: Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ