Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 19:35

  Οι θέσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

  Οι θέσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει την προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα. 

  "Στους συνομιλητές του προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την εμπιστοσύνη που αποκαθίσταται όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αγορών. Αυτή την απάντηση δίνει σε όσους τον συγχαίρουν για την εκλογή του και για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης", σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. 

  Στη σύνοδο κορυφής, το ζήτημα που κυριαρχεί είναι το Brexit. "Αναμένουμε τις λεπτομέρειες και ελπίζουμε σε θετική κατάληξη", τονίζουν πηγές της κυβέρνησης και αναφέρουν πως στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιρλανδό ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, υπήρξε καταρχάς θετική αντιμετώπιση.

  Για την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που προβλέπει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

  "Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευθεί το επόμενο διάστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Κοινή θέση των κρατών – μελών της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ώστε και να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και να μην εγκαταλειφθούν οι πρόσφυγες" επισημαίνουν πηγές και τονίζουν ότι ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό με την κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της.

  "Υπάρχουν συζητήσεις και περιμένουμε να δούμε στο δείπνο αν θα υπάρχει θετική κατάληξη. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία", σημειώνει η Αθήνα.

  Όσον αφορά στο "Σχέδιο Β" για το οποίο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν: "Εάν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της ΕΕ να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους".

  Πέραν του Brexit, στη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονται στο προσκήνιο τα ζητήματα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και το ζήτημα της διεύρυνσης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

  Ειδικότερα για τη διεύρυνση, σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις. "Κάποιες χώρες θέλουν η διεύρυνση να προχωρήσει, κάποιες να μην προχωρήσει καθόλου και άλλες να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει", σημειώνουν πηγές. 

  Διαβάστε ακόμα: Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ