Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 18:14

  Πλαίσιο τεσσάρων σημείων από την κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων

  Πλαίσιο τεσσάρων σημείων από την κυβέρνηση για την ψήφο των αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:29

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πάνω από δυόμιση ώρες διήρκεσε η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στη νέα συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα εξετασθεί πλαίσιο τεσσάρων σημείων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί πιθανή συμφωνία των κομμάτων για την κατάθεση κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής άπαντες οι εκπρόσωποι εμφανίστηκαν με διάθεση να θέσουν επί τάπητος τις ήδη γνωστές θέσεις τους, ενώ ουδείς έδειξε πρόθεση να θέσει από την πρώτη στιγμή κάποιο ηχηρό ανάχωμα, που θα τορπίλιζε την όλη διαδικασία. Από την κυβέρνηση, το μήνυμα που φτάνει στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι μοναδική "κόκκινη γραμμή" είναι η ισοτιμία της ψήφου. Όσον αφορά στα τρία υπόλοιπα σημεία:

  -Για τον τρόπο της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση συζήτησε την περίπτωση αυτή να λαμβάνει χώρα σε προξενεία και σε άλλα σημεία προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Κι αυτό διότι δε βρίσκονται άπαντες οι έχοντες το δικαίωμα της ψήφου κοντά σε προξενεία.

  -Για το ποιοι θα εγγραφούν, η κυβέρνηση άκουσε τους περιορισμούς που θέτει κάθε κόμμα και θα υπάρξει τοποθέτηση στην επόμενη συνεδρίαση.

  Ένα ακόμα σημείο είναι η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από δώδεκα σε 15, με τον αστερίσκο εάν θα είναι υποχρεωτικό στις εκλόγιμες θέσεις κάθε ψηφοδελτίου να βρίσκονται εκπρόσωποι των αποδήμων.  

  Στη συνεδρίαση, το "παρών" έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για το σκέλος του ποιοι θα εγγραφούν δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο, εάν απαιτηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση, το άρθρο 54 είναι ανοιχτό προς αναθεώρηση.

  Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε κάθετα αρνητικός σε κάποιο από τα σημεία που συζητήθηκαν σήμερα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο στην επόμενη συνεδρίαση του κ. Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

  Για "ουσιαστική" συζήτηση κάνει λόγο η κυβέρνηση, στον απόηχο της πρώτης συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι το "γαλάζιο" οικοσύστημα θα ετοιμάσει ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα κόμματα.

  "Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να  βρεθεί λύση", τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης. "Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Για αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση. "Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα", επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

  Για θετικό κλίμα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, που παρουσίασε τις τέσσερις αρχές που έχει φέρει στο προσκήνιο η πρόεδρος του κόμματος. Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, την εγγραφή στα δημοτολόγια, την ισοτιμία της ψήφου, τη  δυνατότητα επιστολικής ψήφου και την εκπροσώπηση των αποδήμων στο κοινοβούλιο.

  "Η θέση μας και στις διεργασίες της διακομματικής επιτροπής και στις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι θετική και εποικοδομητική. Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει με κάθε τρόπο και να αποφασίσει τώρα να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα. Απαιτείται για αυτό στοιχειώδες πεδίο εθνικής συνεννόησης. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα  παρά τις επί μέρους διαφωνίες και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια τελική συμφωνία. Πρέπει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι εθνικό μας χρέος", είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που απασχόλησε, κατά κύριο λόγο, την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ήταν η κίνηση του ΚΚΕ να θέσει (όπως άλλωστε υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή) το ζήτημα ορίου διαμονής στο εξωτερικό 30 έτη. Ο κ. Θεοδωρικάκος φέρεται να πρότεινε το όριο να μην ισχύσει αναδρομικά. Αντίθετα, αυτό να αφορά μόνο εκείνη την κατηγορία, η οποία θα εγγραφεί στο εξής στους εκλογικούς καταλόγους. Στο σημείο αυτό, υπήρξε αντίδραση από τον εκπρόσωπο του Περισσού και όλα θα εξεταστούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

  "Όπως ξέρετε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με τον στόχο να βρεθεί λύση.

  Για αυτό το λόγο καταθέσαμε και μια πρόταση ολοκληρωμένη, συνεκτική, λογική και βασισμένη στη διεθνή εμπειρία και τη διεθνή πρακτική. Αυτή η πρόταση διασφαλίζει από την μια μεριά να διευκολυνθούν οι Έλληνες που ζουν εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, από την άλλη αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και κυρίως δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

  Αυτή η πρότασή μας βασίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, η αυτοπρόσωπη παρουσία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε πρεσβείες και προξενεία. Ο δεύτερος είναι η ύπαρξη οικονομικών δεσμών, φορολογικών υποχρεώσεων, που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες του ελληνικού κράτους. Και ο τρίτος άξονας είναι ένα ανώτατο χρονικό όριο απουσίας, ενδεικτικά τα τριάντα χρόνια", είπε, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

  "Επίσης προτείναμε αυτή η πρόταση να θωρακιστεί, αν χρειάζεται, και συνταγματικά, με δεδομένο ότι είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, συνεπώς όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης", συμπλήρωσε. 

  Διαβάστε ακόμη:

  Πόσο κοντά βρίσκεται ο στόχος των 200 για την ψήφο των αποδήμων

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων