Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 13:56

  Γ. Γεραπετρίτης: Πιθανή ένταξη της ρύθμισης για ψήφο αποδήμων στο αναθεωρημένο άρθρο 54 του Συντάγματος

  Γ. Γεραπετρίτης: Πιθανή ένταξη της ρύθμισης για ψήφο αποδήμων στο αναθεωρημένο άρθρο 54 του Συντάγματος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την μετάθεση για αργότερα της συζήτησης για το άρθρο 54 του Συντάγματος που αφορά τον εκλογικό νόμο και ειδικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζήτησε η πλειοψηφία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος δια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.  Η Επιτροπή αναμένεται να κλείσει τις εργασίες της στις 11 Νοεμβρίου.

  Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης,  η παράταση συζήτησης του εν λόγω άρθρου γίνεται  επειδή ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και η διακομματική επιτροπή που συζητά τις αλλαγές με σκοπό αυτές να ενσωματωθούν. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν αναφέρθηκε στο άλλο σκέλος του άρθρου (αλλαγή των ψήφων που χρειάζονται για να αλλάζει άμεσα ο εκλογικός νόμος), καθώς υπάρχει πρωθυπουργική δέσμευση πως αυτό δεν θα αλλάξει.

  Την ίδια στιγμή υπήρξε ένταση στην Επιτροπή μεταξύ του κ. Γεραπετρίτη και του πρώην υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην θέση να μην προσμετρώνται οι ψήφοι των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στο σύνολο του αποτελέσματος. Τότε ο Γ. Γεραπετρίτης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να διατυπώνεται μια τέτοια θέση από ένα κόμμα που λέει ναι στα δημοψηφίσματα, άρα εμπιστεύεται τους πολίτες, ενώ λέει όχι στην ψήφο Ελλήνων εξωτερικού με το επιχείρημα ότι θα χειραγωγηθούν.

  "Προϊόντος της διαβούλευσης που γίνεται θα ήταν κατά την γνώμη μου άτοπο ή υποκριτικό να βρεθούμε σε περιβάλλον κατά το οποίο οι θέσεις που θα παραχθούν να μην ενταχθούν στο διάλογο της αναθεώρησης. Οι σκέψεις που αναπτύσσονται έχουν προεκτάσεις στην αναθεώρηση. Η πλειοψηφία της ΝΔ δια του πρωθυπουργού διατύπωσε τις θέσεις για την ψήφο των απόδημων. Μετά τις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής των πολιτικών αρχηγών που είχαν και συνταγματική ουσία, από αυτές τις συζητήσεις προέκυψε ότι υπάρχει διάθεση και εκ μέρους της πλειοψηφίας να επιτευχθεί ευρύτατη συναίνεση για ένα κορυφαίο ζήτημα, υπάρχει γνήσια διάθεση για αμοιβαίες συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος και το νομοσχέδιο που θα έρθει να απηχεί τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο να έρθουμε σε κοινό τόπο ζητήσαμε μετάθεση του χρόνου συζήτησης, ώστε η πιθανή αναθεώρηση του άρθρου 54 που θα δώσει ερέθισμα στην όποια πρόταση συμφωνηθεί από τους αρχηγούς να διευκολύνει την διαδικασία", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

  Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως "στον διάλογο προσερχόμαστε με πνεύμα συναίνεσης".

  Μ. Νταλιάνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων