Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 11:43

  Γ. Κουμουτσάκος: Θα αλλάξει η νομική βάση χορήγησης ασύλου

  Γ. Κουμουτσάκος: Θα αλλάξει η νομική βάση χορήγησης ασύλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει την νομική βάση χορήγησης ασύλου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.

  Ο ίδιος εστίασε τις αλλαγές όχι μόνο στην ταχύτερη απονομή ασύλου αλλά και στην χορήγηση του περίφημου χαρακτηρισμού "ευάλωτος", δηλαδή ποιοι λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό ώστε να μετακινηθούν από τα χοτ σποτ των νησιών στην ενδοχώρα.

  "Θα τα πούμε αναλυτικά όταν έρθει η ρύθμιση στην Βουλή. Τότε θα ακουστούν συγκεκριμένα πράγματα για τα κριτήρια που καθορίζουν το ποιος είναι ευάλωτος με ονόματα και τηλέφωνα", υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο.

  Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός επισήμανε ότι "η χαλάρωση των κριτηρίων θα σφίξει ώστε το κράτος να ξέρει από νωρίς ποιοι έχουν δικαίωμα παροχής διεθνούς προστασίας και ποιοι παρανόμως βρίσκονται στην χώρα και πρέπει να επιστραφούν".

  Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ευρωτουρκική συμφωνία και τόνισε πως πρέπει να βρεθούν τα "αδύνατα σημεία της, ένα εκ των οποίων είναι ο γεωγραφικός περιορισμός". Ενώ μίλησε και για την κατάργηση της λίστας ασφαλούς χώρας επιστροφής (όσων δεν δικαιούνται άσυλο) και δημιουργία νέας "αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ δουλειά".

  Παράλληλα εστίασε στο τι θα πρέπει να κάνει η Τουρκία ως προς το θέμα σημειώνοντας τα εξής: "Η Τουρκία μπορεί και πρέπει να ‘εκριζώσει’ τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, να βρει τους κατασκευαστές πλαστικών βαρκών, σωσιβίων και εξωλέμβιων μηχανών".

  Τέλος εκτίμησε ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα είναι πολύ δύσκολή για την Τουρκία, ενώ τόνισε πως όταν τον ρώτησαν για το "τι θέλει η Ελλάδα από την Ευρώπη", απάντησε ως εξής: "η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις".

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ