Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 01:43

  Μητσοτάκης: Κυρώσεις για Erdogan με εμπάργκο σε εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία

  Μητσοτάκης: Κυρώσεις για Erdogan με εμπάργκο σε εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Λίγο πριν σηκώσει αυλαία η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα αναζητήσει κοινή συνισταμένη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες του Εξωτερικού θα ασκούν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα εκλογικό τους δικαίωμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει το δικό του μήνυμα στους πολιτικούς αρχηγούς.

  "Θα κάνουμε και εμείς υποχωρήσεις; Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Γιατί συν όλων των άλλων αυτή η πολιτική είναι βαθιά ταξική πολιτική. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα δεν μπορούν να επιστρέψουν και δεν συμμετέχουν", τονίζει, στη συνέντευξη που παραχώρησε, στον "Αντέννα", με το βλέμμα στραμμένο (κατά κύριο λόγο) στο ΚΚΕ, που έχει θέσει τη συγκεκριμένη διάσταση ως δική του "κόκκινη γραμμή" στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει το… γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσει το νεύμα της σύγκλισης που φαίνεται να διαμορφώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα (πλην της Κουμουνδούρου) κόμματα της Αντιπολίτευσης. "Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές. Εκτιμώ, όμως, ότι με τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να βρούμε τον ικανό αριθμό", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή) ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι οι κυρώσεις προς την Άγκυρα για το ζήτημα της Κύπρου και της Συρίας ήδη δρομολογούνται, δίνοντας νέα διάσταση. "Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία", σχολιάζει. Ταυτόχρονα, διαμηνύει πως η χώρα μας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας.

  "Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία. Συντασσόμαστε -ήμασταν από τους πρώτους που το κάναμε- απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή των εχθροπραξιών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουμε μια περίπλοκη κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη και δυστυχώς να ξαναδώσουν οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτή τη μάχη, ώστε να ξαναβρεθούμε στην τραγική κατάσταση να αναβιώσει αυτό το τέρας της ακραίας τρομοκρατίας. Άρα, η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων", προσθέτει.

  Δεν θα συνδέσω αλλαγή εκλογικού νόμου με συνταγματική αναθεώρηση

  Ο κ. Μητσοτάκης, που παραμένει σαφέστατα προσηλωμένος στη γραμμή της συναίνεσης και των ήπιων πολιτικών τόνων ("ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης", είπε) ξεκαθάρισε και πάλι, μετά τη σχετική του επισήμανση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι δεν θα συνδέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Το μήνυμα που εκπέμπει, με δεδομένο τον περιβάλλοντα πολιτικό χώρο της απλής αναλογικής, είναι σαφές.

  "Έχω πει ότι θέλω να επανέλθω σε ένα εκλογικό σύστημα για το οποίο θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις το οποίο όμως να δίνει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα, το οποίο παίρνει 40%, να μπορεί να έχει μία αυτοδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία… Έχω πει επίσης -και θέτω όλους προ των ευθυνών τους- ότι αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για τον εκλογικό νόμο, να επιδιώξω μεγαλύτερες συναινέσεις", επισημαίνει.

  Όσον αφορά στην προανακριτική για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία  για σύσταση προκαταρκτικής  επιτροπής. "Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για εμένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο, υποψήφιων πρωθυπουργών, λύνονται στην κάλπη, δεν λύνονται στα δικαστήρια", τονίζει.

  Θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό

  Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εστιάζοντας στην πολιτική που ήδη έχει χαραχθεί στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. "Στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μεταναστευτικού-προσφυγικού βρεθήκαμε απευθείας σε πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε μία διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία όχι δεν είχαμε προγραμματίσει, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα αυτό το οποίο λογαριάζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να υλοποιήσουμε. Θα το κάνουμε. Θα προσαρμοστούμε. Η πολιτική, ξέρετε, είναι η προσαρμογή στο απρόοπτο. Μας έτυχε αυτή η κρίση. Θα την αντιμετωπίσουμε με μία διαφορετική πολιτική την οποία ήδη έχω παρουσιάσει ξεκάθαρα και στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές και θα διαχειριστούμε και αυτό το πρόβλημα", επισημαίνει.

  Δουλειά μου να εξασφαλίσω την ισότητα των ευκαιριών

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει πως τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής δείχνουν πως στο επίκεντρο βρίσκονται όλοι οι πολίτες. "Δεν κόπηκε κανένα επίδομα. Μειώσαμε φόρους. Αυτές είναι πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας…Νοιαζόμαστε για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και η δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίσω την ισότητα των ευκαιριών. Τι σημαίνει αυτό; Σε μία κοινωνία η οποία έχει κοινωνικές ανισότητες όλοι όσοι φαντασιώθηκαν κοινωνίες απόλυτης ισότητας, κατέληξαν τελικά να προωθούν τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα. Άρα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις. Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στην αρχή της ζωής τους" τονίζει.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε:

  * Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

  Οι γονείς μου με έκαναν σε προχωρημένη ηλικία. Με τον πατέρα μου είχα μισό αιώνα διαφορά. Με είδε πρόεδρο της ΝΔ αλλά κυρίως με είδε να ωριμάζω να είμαι δημιουργικός, να κάνω οικογένεια, να κάνω παιδιά. Αυτά χάνονται μέσα στην προβολή της δημόσιας εικόνας. Αλλά αυτά μένουν όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Μένει η οικογένεια, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αρκετά "παρών" τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στο Παρίσι…Ένας άνθρωπος με πολύ δυνατή προσωπικότητα, ποιο καλός να επικοινωνεί με το μυαλό και λιγότερο με το συναίσθημα. Οι σχέσεις μας πέρασαν τη σχετική δυσκολία της εφηβείας. Έχω μεγάλη ικανοποίηση γιατί έγινε καλύτερη η σχέση με το πέρασμα του χρόνου. Εμείς κάναμε μία καλή σχέση καλύτερη. Μου είπε αυτά που έπρεπε να μου πει, του είπα αυτά που έπρεπε να του πω… Ο κύκλος της ζωής κλείνει με έναν τρόπο που μας αφήνει μία ικανοποίηση ότι ζήσαμε μία δημιουργική σχέση.  

  * Για τη Μαρίκα Μητσοτάκη

  Ήταν κολώνα του σπιτιού. Με μεγάλη αδυναμία στο γιο, μετά από τρεις κόρες. Της οφείλω πολλά κυρίως το μάθημα ζωής να μην το βάζεις ποτέ κάτω. Ήταν παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Είχε το θάρρος της γνώμης της…Με τις αδερφές μου είχα και έχω πολύ καλή σχέση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ