Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 09:16

  Σηκώνουν αυλαία οι διεργασίες για τους "200" της ψήφου των αποδήμων

  Σηκώνουν αυλαία οι διεργασίες για τους "200" της ψήφου των αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε δύο, κατά κύριο λόγο, μέτωπα στρέφει την προσοχή της τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο σχετίζεται με την έναρξη εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

  Το δεύτερο με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας η Αθήνα θα θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και την τήρηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

  Αρχής γενομένης από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τρία εικοσιτετράωρα μετά τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται ότι θα στείλει σήμερα επιστολή στα κόμματα, προκειμένου να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα η πρώτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους τους.

  Στο κυβερνητικό οικοσύστημα εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου των 200 "ναι" στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση, επισημαίνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.

  "Επιδίωξή μας είναι να καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, κι όχι απλώς από με τις 200 έδρες  που απαιτεί το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός επιδίωξε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και διεμήνυσε εκ των προτέρων, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ότι είναι έτοιμος ακόμη και για υποχωρήσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Είχε διαβεβαιώσει πως είναι ανοιχτός σε συζητήσεις και συνθέσεις με μια προϋπόθεση. Να γίνεται δεκτή η βασική δημοκρατική και συνταγματική αρχή ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός…Στις συναντήσεις με τους αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης. Παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

  "Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η διαδικασία άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης", προσθέτουν.

  Το "κλειδί", πάντως, για το στόχο των 200 "ναι" κρατάει στα χέρια του ο Περισσός, με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει ως παράδειγμα καλής πίστης από την πλευρά της κυβέρνησης το γεγονός πως, ενώ θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, με δεδομένο ότι υπάρχουν ενστάσεις από κάποια κόμματα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να δεχθεί η ψηφοφορία να γίνεται στα προξενεία. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το κυβερνητικό "στρατόπεδο" δέχεται ως βάση συζήτησης τον περιορισμό που τίθεται από ορισμένα κόμματα, να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν μόνο εκείνοι που με κάποιο τρόπο έχουν οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα.

  Στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής εστιάζει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ολοκληρώνει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έναν ακόμα κύκλο διεθνών επαφών, που είχε ως καταληκτικό σημείο τις συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

  Τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν το ραντεβού των ηγετών στην "καρδιά" της Ευρώπης, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επαφή, με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου εναντίον της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει διαμηνύσει και στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, θα θέσει επί τάπητος τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που στην Ευρώπη διαμορφώνεται τοπίο κυρώσεων για την εισβολή της γείτονος στη Συρία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα κρατήσει στην προμετωπίδα την τήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ