Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 14:46

  Σύγκλιση απόψεων μεταξύ Μητσοτάκη-Γεννηματά (και) για ψήφο αποδήμων

  Σύγκλιση απόψεων μεταξύ Μητσοτάκη-Γεννηματά (και) για ψήφο αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ καταγράφηκε κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί ο Κ. Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς , τυπικά, για την ψήφο αποδήμων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, αποτυπώθηκε συναινετικό κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Γεννηματά τόσο για την ψήφο των αποδήμων όσο και για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής.

  Βάσει των ίδιων πληροφοριών, σε ό,τι αφορά την ψήφο αποδήμων, ο πρωθυπουργός διάκειται θετικά απέναντι στις εξής προτάσεις του ΚΙΝΑΛ: να ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, στην επιστολική ψήφο, στο να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και στην εκλογή αντιπροσώπων της ομογένειας στη Βουλή.

  "Αυλαία" (;) για Π. Παυλόπουλο

  Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή, καταγράφηκε η διάθεση αμφότερων να συμφωνήσουν από κοινού για το πρόσωπο του προέδρου της δημοκρατίας χωρίς να μπουν σε ονοματολογία. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά ότι θα πάρει τις αποφάσεις του τα Χριστούγεννα.

  Το σενάριο αυτό της Χαριλάου Τρικούπη εάν ευοδωθεί επί της ουσίας ρίχνει "αυλαία" σε ενδεχόμενο παραμονής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

  Παράλληλα, συζήτησαν και τα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Προσφυγικού με την Φώφη Γεννηματά να ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα βάλει στην προσύνοδο των Σοσιαλιστών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το θέμα και θα ζητήσει κυρώσεις και μέτρα κατά της Τουρκίας.

  Αυτές είναι οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ

  Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε τις εξής θέσεις:

  Ψήφος Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού

  α) Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού.

  Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση.

  Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου αυτού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητη την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.

  Με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία.

  β) Για την υλοποίηση αυτής της θέσης μας η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη 4 βασικά σημεία – προτάσεις.

  1ον Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

  2ον Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

  3ον Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

  4ον Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

  2] Αντιμετώπιση Τουρκικής προκλητικότητας

  Η Τουρκική προκλητικότητα περνά πια από τα λόγια στην πράξη. Προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

  Τόσο με την παράνομη εισβολή στην Συρία που απερίφραστα καταδικάζουμε.

  Όσο και με την βάναυση προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου (με την δράση του Γιαβούζ που χαρακτηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως 2η εισβολή) και την ακραία ρητορική και τις ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα.

  Η Φώφη Γεννηματά τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

  Να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία ότι θέλουμε μεν καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι δε να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα πάρει την κατάλληλη απάντηση.

  Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε και την παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα, με συγκεκριμένο αντίκρισμα

  Η Φώφη Γεννηματά θα θέσει το ζήτημα στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στις 17 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

  3] Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

  α) Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς την κα. Μέρκελ οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά μας, δημιούργησαν την ντροπή της Μόριας.

  Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάστηκε απροετοίμαστη, αντέδρασε σπασμωδικά χωρίς σχέδιο στην όξυνση του προβλήματος, επέλεξε να συνεχίσει και σ’ αυτό το θέμα στα βήματα του κ. Τσίπρα.

  Με σημαντική καθυστέρηση επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει τα ισχύοντα νομοθετικά μέτρα (διαδικασία ασύλου, φύλαξη συνόρων), αλλά αποφεύγει και πάλι κάθε πρωτοβουλία πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  β) Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, περνά από την ΑΛΛΑΓΗ της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα Συρίας Τουρκίας.

  Προτείνει την ένταση των προσπαθειών μας σε 3 σημεία.

  - Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που έχει διακοπεί εδώ και δυο χρόνια, για αιτούντες άσυλο ή/και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Απαιτείται άμεσα βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης των νησιών.

  - Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των αλλοδαπών που υπάγονται στη διαδικασία της Κοινής Δήλωσης και από άλλα κράτη μέλη.

  - Να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και όσοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα.

  Παράλληλα να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να αναλάβουν όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν, τα κράτη μέλη που το αρνούνται να έχουν οικονομικές κυρώσεις.

  Τέλος η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάει τα σύνορά της είναι αυτονόητη. Άμεση ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

  4] Νέα συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών

  Η Κυβέρνηση – χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας – υπέγραψε την νέα "αναβαθμισμένη” Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

  Αναβαθμισμένη γιατί περιλαμβάνει 4 περιοχές εφαρμογής (αντί μίας) και περισσότερες δραστηριότητες έναντι αυτών του 1990.

  Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

  Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

  Δώσαμε πολλά και πήραμε τίποτα.

  Και δεν εννοούμε βέβαια, τα ανέξοδα σχόλια του κ. Πομπέο

  Αλλά δεν υπήρξαν ούτε ανακοινώσεις για ύπαρξη πραγματικών "ανταλλαγμάτων” σε πολεμικό υλικό, ούτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις που συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

  Η Φώφη Γεννηματά έθεσε αυτό το μείζον ζήτημα στον Πρωθυπουργό, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση.

  *Διαβάστε ακόμα

  -"Ναυάγιο" στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Τσίπρα για ψήφο αποδήμων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ