Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 14:31

  Γεωργιάδης: Ο αναπτυξιακός θα προσθέτει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο

  Γεωργιάδης: Ο αναπτυξιακός θα προσθέτει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:59

  Να είναι περήφανοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας γιατί ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προσθέτει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. "Δηλαδή θα έρθουν δουλειές" υπογράμμισε εν μέσω υψηλής πολιτικής αντιπαράθεσης στην πρώτη μέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου "Επενδύω στην Ελλάδα" στη Βουλή. "θα μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική στην ανάπτυξη χώρα. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Γιατί εμείς εδώ αντιδικούμε αλλά οι επενδυτές ξέρουν ποια κυβέρνηση κάνει την δουλειά".

  Η έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε με τις επισημάνσεις του τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά ως προς ορισμένες διατάξεις που αφορούν την ένταξη στον αναπτυξιακό κλάδων, όπως τα ντελίβερι και οι ταχυμεταφορές, αλλά και η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. "Τι μήνυμα στέλνουμε στην νεολαία αν βάζουμε στον αναπτυξιακό τα ντελίβερι, ότι θα ‘ρθει η ανάπτυξη με πίτσες και σουβλάκια;" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς. 

  "Απαντάω με το ίδιο ύφος και τα ίδια επιχειρήματα" είπε ο κ. Γεωργιάδης. "Από πού να αρχίσω; Από τον δικό σας αναπτυξιακό που βάλατε μέσα παραγωγή on line περιεχομένου για ενήλικες; Ποιόν θέλατε να εντάξετε; Το λέω αυτό γιατί με προκαλέσατε. Τον κωδικό για ταχυμεταφορές τον βάζουμε γιατί ο κλάδος έχει 700 εκατ. τζίρο τον χρόνο και πάνω από 500 εταιρείες".

  Σύγκρουση υπήρξε για την κριτική της αντιπολίτευσης και για τη μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης στον υπουργό προκαλώντας νέα αντίδραση του Α. Γεωργιάδη.

  "Το να έρχεσαι αδιάβαστος στην Βουλή και μάλιστα εισηγητής είναι πολύ σοβαρό" είπε  ο υπουργός. "Ήδη κοπήκατε, γράψατε κάτω απ’ την βάση, αν και με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ μπαίνατε και με μια μονάδα".

  Στην συνέχεια ο υπουργός διάβασε κομμάτια από τον αναπτυξιακό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (άρθρο 13 παρ 5 του Νόμου Δραγασάκη) σύμφωνα με την οποία εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία η αρμοδιότητα κάθε άλλης άδειας πάει στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. "Αυτό το νόμο τον ψηφίσατε εσείς. Και σωστά. Εμείς μόνο αλλάξαμε τον τίτλο του υπουργού που είναι Οικονομίας και Επενδύσεων, αντί για Ανάπτυξης. Προφανώς κι εσείς νομοθετούσατε γιατί αυτό ζητάει η αγορά. Κι αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων στον καπιταλιστικό κόσμο, να νομοθετεί αυτό που ζητάει η αγορά. Εσείς όμως τα φέρνατε χωρίς να τα διαβάζετε".

  Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώ θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη βδομάδα.

  Απάντηση Γ. Τσίπρα σε Α. Γεωργιάδη 

  Στον κ. Γεωργιάδη και σε όσα είπε για το νόμο Δραγασάκη απάντησε τρεις ώρες μετά ο πρώην υπουργός Γιώργος Τσίπρας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας "Στο άρθρο 13 του δικού μας νόμου για την έκδοση αδειών  υπάρχει προθεσμία 45 ημερών, όντως αυτό είναι περίπου το ίδιο. Όμως στο δικό μας νόμο υπάρχει η διατύπωση με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων που αφορούν το Ενωσιακό Δίκαιο. Αυτό λοιπόν αφορά τις  περιβαλλοντικές άδειες και τα χωροταξικά. Αυτό έχει βγει απ’ έξω. Το εδάφιο που αφαίρεσαν αφορά αυτά". Ο ίδιος μίλησε για  "λαθροχειρίες που γίνονται στην αίθουσα αυτή". 

  Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την ακρόαση των φορέων και την κατ’άρθρων συζήτηση (Τετάρτη και Πέμπτη), την β’ ανάγνωση τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ενώ θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής πιθανότατα Τρίτη-Τετάρτη 22-23 Οκτωβρίου.

  Μαρία Νταλιάνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ