Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 14:17

  "Όχι" Τσίπρα σε Μητσοτάκη- Η "προειδοποίηση" σε ΚΚΕ

  "Όχι" Τσίπρα σε Μητσοτάκη- Η "προειδοποίηση" σε ΚΚΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.44

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Σε αναμενόμενο ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων καθώς αμφότεροι έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους: όχι εκφώνησε ο κ. Τσίπρας στην προσμέτρηση των ψήφων των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα.  Στην εκτενή του δήλωση ο κ Τσίπρας επιμένει ότι η πρόταση του κ Μητσοτάκη κατατείνει σε μετατροπή των Ελλήνων του εξωτερικού "σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε".

  Προειδοποίηση σε ΚΚΕ

  Στο μεταξύ, από την Κουμουνδούρου, βλέπουν "παγίδα" στην δυνητική αποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της προϋπόθεσης που έχει θέσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας να έχει ΑΦΜ ο ψηφοφόρος του εξωτερικού προκειμένου να συναινέσει στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να ήταν συνταγματική η διάταξη θα έπρεπε να ενσωματωθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αφ' ης στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα , τότε θα κριθεί αντισυνταγματικό με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται ο νόμος  για όλους, "εξουδετερώνοντας" στην πράξη, την προυπόθεση. 

  Πρόκειται για "μεγάλη παγίδα", σημειώνουν οι ίδιες πηγές , προειδοποιώντας τον Περισσό ότι : "Δεν πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα κάνει τέτοιο ιστορικό δώρο στην κυβέρνηση της δεξιάς".

  Στο μενού και τα εθνικά 

  Παράλληλα βάσει της δήλωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκαν και εθνικά θέματα.

  Επ' αυτών ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, "που από κοινού με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές".

  Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα:

  "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

  Τον Φλεβάρη του 18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

  Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

  Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

  Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

  Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

   
  Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

  Με μια και μόνο προϋπόθεση:


  Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

  Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα  διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

  Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

  Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

  Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

  Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

  Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

  Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

  Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στον διχασμό.

  Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

  Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δε θα κερδίσει κανείς.

  Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

  Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

  Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει τη κυπριακή δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ