Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 11:16

  Γ. Κουμουτσάκος: Ενεργοποίηση της Συνθήκης Αλληλεγγύης της ΕΕ για προσφυγικό

  Γ. Κουμουτσάκος: Ενεργοποίηση της Συνθήκης Αλληλεγγύης της ΕΕ για προσφυγικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ενεργοποίηση της Συνθήκης Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 78 παρ 3) στην ακραία περίπτωση που εξαιτίας της επίθεσης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία εισέλθει στη χώρα μεγάλο κύμα προσφύγων θα καταφύγει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο.

  Όπως είπε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Μουζάλα στη Βουλή, η ενεργοποίηση της εν λόγω Συνθήκης η οποία είχε γίνει και το 2015 είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να πιέσει τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν αναλογικά την ευθύνη προσφύγων. Ο ίδιος διευκρίνισε  πως ακόμα δεν υπάρχει στον ορίζονται η υποβολή της ενεργοποίησης η οποία μπορεί να γίνει είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε στην Κομισιόν.

  Τι προβλέπει το άρθρο 78 παρ 3:  "Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". 

  Μ. Ντ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ