Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 08:05

  Ανοιχτός σε προτάσεις με μία "κόκκινη γραμμή" ο Κ. Μητσοτάκης για την ψήφο των αποδήμων

  Ανοιχτός σε προτάσεις με μία "κόκκινη γραμμή" ο Κ. Μητσοτάκης για την ψήφο των αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία κόκκινη γραμμή. Εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με…τσεκαρισμένο θέμα στην ατζέντα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

  Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα-αιχμή που σκοπεύει να προωθήσει το κυβερνητικό οικοσύστημα όρισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

  Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε να δηλώσει ανοιχτός σε προτάσεις, προκειμένου να εξευρεθούν συγκλίσεις. Το φλέγον για το "γαλάζιο" στρατόπεδο και το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ένα. Και αυτό θα αποτυπώσει στις συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Δε θα επιτρέψουμε να είναι οι Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μην προσμετράται η ψήφος τους στην επικράτεια", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

  "Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων", διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

  Όπως επισημαίνουν στελέχη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού  με διάθεση να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις, όπου χρειάζεται, για να βρεθεί κοινός τόπος.

  "Το πολιτικό σύστημα πρέπει επιτέλους να κάνει πράξη τη δέσμευσή του απέναντι στους συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί οι εκλογείς οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια. Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Αυτό τους λένε κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις οι οποίες συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του για να βρεθεί κοινός τόπος και  θα ήταν μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος εάν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

  Το δύσκολο παζλ των 200

  Η… αριθμητική των 200, πάντως (πρόβλεψη του Συντάγματος είναι ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 "ναι", για να περάσει το νομοσχέδιο) φαίνεται προς το παρόν ένας…πολιτικός κάβος, το πέρασμα από τον οποίο θα κριθεί (κατά κύριο λόγο) από τη στάση του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

  Κι αυτό, γιατί η οπτική της Νέας Δημοκρατίας με αυτήν του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να συμπίπτει σε πολλά σημεία, ενώ άβυσσος ανοίγεται ανάμεσα στις κυβερνητικές προτάσεις και το πλαίσιο που έχει ορίσει η Κουμουνδούρου. Ένα πλαίσιο, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν χαρακτηρίσει "αντισυνταγματικό και προσβλητικό" για τους Έλληνες του εξωτερικού.

  "Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από δώδεκα που είναι σήμερα, σε 15. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει υποστηρίξει με το πόρισμα Πουλάκη του 2019. Η ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τώρα του Κινήματος Αλλαγής. Υπέρ του να μετρά η ψήφος σε πανελλαδικό επίπεδο τάσσεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης παρότι η πρόταση του στα υπόλοιπα σημεία είναι διαφορετική από αυτή της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό", αναφέρουν στελέχη. Για την κυβέρνηση, η πρόταση της Κουμουνδούρου είναι προβληματική σε τέσσερα σημεία:

  - Πρόβλημα συνταγματικό αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου. 

  - Πρόβλημα λογικής. "Εάν κάποιος πάρει το αεροπλάνο από το Λονδίνο κι έρθει να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά. Εάν ψηφίσει στο Λονδίνο η ψήφος του μετράει διαφορετικά", σημειώνουν.

  - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάει τους Έλληνες του εξωτερικού αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

  - Δε θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, αφού θα έχεις περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές.

  "Η ουσία του ζητήματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ετυμηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού. Σχετικά με το πότε θα ισχύσει, η κυβέρνηση επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για αυτό το αυτονόητο δικαίωμα, είναι αποφασισμένη να το πετύχει από τις επόμενες εκλογές. Όμως, απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύει. Και για αυτό, είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

  Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ

  Σε έξι βασικά σημεία κινείται η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  - Δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.

  - Για τη συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η "επικαιροποίηση" της εγγραφής τους, με σχετική δήλωσή τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

  - Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

  - Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.

  - Η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων εξασφαλίζεται με τη δημιουργία μιας νέας, ενιαίας "Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού", που θα εκλέγει πέντε έως επτά βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

  - Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

  Η πρόταση του ΚΚΕ

  Ο Περισσός φέρνει στο προσκήνιο τις δικές του προτάσεις. Το ΚΚΕ προτείνει το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

  - Υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα.

  - Απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια.

  Παράλληλα, το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικό "όχι" στην επιστολική ψήφο και παραμένει σταθερό στην αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία.

  Η πρόταση του ΜέΡΑ 25

  Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, προτείνει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού:

  -Ιδρύονται έξι Εκλογικές Περιφέρειες Απόδημων Ελλήνων. Βόρειας Αμερικής, Λοιπής Ευρώπης, Κεντρικής-Λατινικής Αμερικής, Αυστραλίας-Νέα Ζηλανδίας, Ασίας, Αφρικής.

  -Καλούνται οι απόδημοι με ιθαγένεια που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της ημεδαπής να δηλώσουν – εφόσον το επιθυμούν και με απλό ηλεκτρονικό τρόπο – την μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων στην ΕΠΑΕ της χώρας διαμονής τους.

  -Καλούνται οι απόδημοι που έχουν νομικό δικαίωμα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, αλλά δεν το έχουν ασκήσει πολιτογραφούμενοι, να πολιτογραφηθούν-αιτηθούν ιθαγένεια κατά την κείμενη νομοθεσία και ταυτόχρονα να αιτηθούν την εγγραφή τους συγκεκριμένα στον εκλογικό κατάλογο της ΕΠΑΕ της χώρας διαμονής τους.

  -Συνολικά, το ποσοστό των βουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν στις ΕΠΑΕ ισούται με το ποσοστό των εγγεγραμμένων στις ΕΠΑΕ ως προς τον συνολικό αριθμό Ελλήνων εκλογέων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ