Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 13:52

  Η κόκκινη γραμμή Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων

  Η κόκκινη γραμμή Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:03

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αναδεικνύοντας βήμα προς βήμα τα πεπραγμένα της "γαλάζιας" κυβέρνησης σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την πολιτική αλλαγή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε προς την κατεύθυνση των συνεχόμενων πρωτοβουλιών, με στόχο τη μετάβαση της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ανάπτυξη.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έφερε στο προσκήνιο άπασες τις πρωτοβουλίες του κυβερνητικού οικοσυστήματος, ξεκαθάρισε, δύο εικοσιτετράωρα πριν συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει να είναι οι Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μην προσμετράται η ψήφος τους στην επικράτεια.

  "Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων", τόνισε.

  Παράλληλα, ανέδειξε εμφατικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας και αυτή της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι η έννοια της αλλαγής σε όλα τα επίπεδα είναι αυτή που αιφνιδιάζει "ευχάριστα" τους πολίτες, προκαλώντας, την ίδια στιγμή "τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας". Η αποστροφή του αυτή, άλλωστε, δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς έρχεται λίγες ώρες μετά ην ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και σε αυτό το τέμπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το σεβασμό της κυβέρνησης έναντι του Συντάγματος.

  "Θα χρειαστούν αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis. Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν δέκα κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτήν την τετραετία", επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

   

  Τα επόμενα στοιχήματα

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε στην προμετωπίδα το τρίπτυχο "αποφασιστικότητα-συνέπεια- αποτελεσματικότητα και ανέλυσε τους επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Όπως τόνισε:

  -Συζητείται το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο, που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου. "Εδώ συμπεριλαμβάνεται και ο αντικαπνιστικός νόμος. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες", είπε.

  -Υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. "Έχει τον εύγλωττο τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα". Οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν", ανέφερε.

  -Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις "που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια".

  -Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

  -Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας "εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων".

  -Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα θα ψηφιστεί το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και όλα τα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε επενδυτική άνοιξη στη χώρα.

  "Πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η Ψήφος στους Αποδήμους Έλληνες. Η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια.  Και το νέο Ασφαλιστικό. Που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Και το οποίο δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα. Όπως διαπιστώνετε, κάναμε -κάνατε- πολλά. Και μας περιμένουν ακόμη περισσότερα, αν και σε κάθε μας βήμα, καραδοκούν παγίδες. Πρόσφατα άλλωστε αποκαλύφθηκε ότι όλες οι κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν …αντισυνταγματικές. Που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες. Όμως ξέρω πως θα τα καταφέρουμε. Και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική. Σύντομα η χώρα μας θα έχει ένα αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη και η πολιτική τάξη  ένα νέο, δίκαιο εκλογικό σύστημα.  Η Οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες", επεσήμανε.

  "Η προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι των πολιτών"

  Δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο των πολιτικών της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όλα τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων γίνονται πράξη. "Από τα επιδόματα και το χαμηλό αφορολόγητο έως το πριμ των 2.000 για κάθε νέο παιδί και την ενίσχυση για την θέρμανση. Που εφέτος, μάλιστα, θα δοθεί αυξημένη κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά. Αλλά και με μία ουσιαστική διαφορά. Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους. Πρόκειται για μία ακόμη τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που λαμβάνεται πέρα από τις δεσμεύσεις της. Και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πολλών", είπε.

  "Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού"

  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εικόνα "της νέας, αξιόπιστης, ασφαλούς και αισιόδοξης Ελλάδας" που, όπως τόνισε, συναντά στα πρόσωπα των ξένων συνομιλητών του. "Οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας αυξάνονται παντού στον κόσμο. Και οι σχέσεις μας δυναμώνουν. Για αυτό, άλλωστε, και δίνω τόση σημασία στην κινητοποίηση του Παγκόσμιου Ελληνισμού. Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο. Είναι, συνεπώς, χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν μας την πρόσκληση. Που, τελικά,  αφορά  και μία  εθνική πρόκληση", επεσήμανε.   

  "Αυτά πράξαμε τις πρώτες 100 ημέρες"

  Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτό που ο ίδιος όρισε από την πρώτη στιγμή ως μείζον στοίχημα, δηλαδή την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το στρατηγικό αποτύπωμα από την 7η Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

  -Στο πρώτο νομοσχέδιο που αφορούσε στη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους.

  -Στη μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ.

  "Στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%...Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλειά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες  για την αναβάθμιση κτιρίων. Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο, ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων. Στο σύστημα ζήτησαν να ενταχθούν 1.154.708 οφειλέτες. Δηλαδή, ένας στους τρεις. Και έτσι θα ρυθμιστούν χρέη ύψους 11,6 δις", σημείωσε. Παράλληλα, εστίασε:

  -Στην κατάργηση του ασύλου "της βίας και της παρανομίας".

  -Στην απασφάλιση, όπως είπε, της ωρολογιακής βόμβας της ΔΕΗ "την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028".

  -Στο σχέδιο "ΗΡΑΚΛΗΣ" που θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων, "ώστε οι τράπεζες να μπορούν, πλέον, να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ".

  Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως, για παράδειγμα, τις κινήσεις στο Μάτι, τη λειτουργία του "112", την απόδοση 66.000 αυξημένων συντάξεων χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί. Έστρεψε, δε, το βλέμμα του και στην Οικονομία.

  "Βρισκόμαστε στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ"

  Ο Πρωθυπουργός αποτύπωσε, στην παρέμβασή του, την ικανοποίηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της πετυχημένης έκδοσης του 10ετούς ομολόγου. "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει και το δάνειο του ΔΝΤ. Στις επενδύσεις, προχωρεί το "Ελληνικό" και το νέο σχέδιο της Cosco και του ΟΛΠ. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν. Και αυτήν την κατακτήσαμε. Απόδειξη, ότι η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο", τόνισε.

  "Δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα στο όνομα …των μέτρων. Αλλά μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά στο όνομα των πολιτών που την εξέλεξαν. Το έργο μας είναι το "πιστεύω" μας. Και οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας. Για αυτό ακριβώς και αποτελεί προτεραιότητά μας η κοινοβουλευτική δράση  -η κορυφαία στην Δημοκρατία. Η Βουλή πρωτοστατεί σ’ όλες τις μεγάλες επιλογές μας. Εδώ, ενώπιον του λαού και των κομμάτων, παρουσίασα ήδη τις πολιτικές μας για την διαχείριση του Μεταναστευτικού, που θα πάρουν αμέσως μορφή νομοσχεδίου εντός του μηνός. Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ