Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 15:43

  Κ. Μητσοτάκης: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο

  Κ. Μητσοτάκης: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με μηνύματα για το Κυπριακό και τις έκνομες, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Λευκωσίας και το Αιγαίο, συνόδευσε τις δηλώσεις του μετά το τέλος της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Αιγύπτου-Λευκωσίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος είναι ένα τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εστίασε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. "Τασσόμαστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών. Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας  στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που προσβάλουν το διεθνές δίκαιο. Καταδικάσαμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τα ζητήματα αυτά τα έθεσε και στον κ. Πομπέο", επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι έκνομες ενέργειες της Άγκυρας βρέθηκαν και στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

  "Θέλω να διαβεβαιώσω ότι για τους χειρισμούς μας βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τη Λευκωσία. Με όλους τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε αναλυτικά τους κ.κ. Μητσοτάκη και Αλ Σίσι για τις  τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό. "Οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν εντάσεις", τόνισε και έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου.

  "Θα εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα για να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες. Οι μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας είναι απειλή για την ασφάλεια στην ήδη ταραχώδη περιοχή μας. Δε μπορεί τον 21ο αιώνα μία χώρα να πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων, χωρίς επιπτώσεις", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

  Εστιάζοντας στα της τριμερούς, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου.

  "Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Πρόκειται για μία συνεργασία πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες συμμερίζονται τις αρχές μας. Η Αίγυπτος είναι ισχυρός και σταθερός σύμμαχος. Στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Θα δρομολογήσουμε το επόμενο βήμα σύσφιξης της σχέσης Ε.Ε-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος προβάλει και ως ισχυρός οικονομικός εταίρος της Ελλάδας, με αιχμή την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Πέρα από την ενέργεια, η σύνοδος είχε απτά αποτελέσματα. Συμφωνήσαμε σε συνεργασία για την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών. Συνυπογράψαμε ένα πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων. Έχουμε κοινά βήματα στον τουρισμό, τη γεωργία, τη ναυτιλία. Καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας. Θα συσταθεί μόνιμη γραμματεία στη Λευκωσία, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες. Τα ζητήματα της διεθνούς εξωστρέφειας ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα μας, καθώς αφήνουμε πίσω την κρίση", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ