Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 09:11

  Στο Κάιρο ο Κ. Μητσοτάκης για την Τριμερή, με ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα

  Στο Κάιρο ο Κ. Μητσοτάκης για την Τριμερή, με ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μήνυμα στην Άγκυρα, λίγες ώρες πριν τη σημερινή παρουσία του στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Αθήνα να στρέφει το βλέμμα της στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

  "Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη μεγάλη μου ανησυχία για το γεγονός ότι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές τις ενέργειες και με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Al Ahram".

  Κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν τα "κλειδιά" της σημερινής Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο. "Η σημασία της Συνόδου στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς γίνεται σε μια στιγμή εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας. Θα επισημανθεί, εκ νέου, η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο τριμερής αυτός θεσμός αποβλέπει στην πολυθεματική περιφερειακή συνεργασία και είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας. Θα τονιστεί, επίσης, ότι η συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό είναι απαραίτητη για την ειρήνη την και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνον στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο", σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου εξέχουσα θέση θα καταλάβει ο ενεργειακός τομέας, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για το East Mediterranean Gas Forum θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και η Αθήνα ευελπιστεί ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα:

  - Θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και διμερή προγράμματα.

  - Θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στην Λιβύη, αλλά και το μεταναστευτικό.

  "Κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι, θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών μας. Είναι προφανής η πολιτική μας βούλησή να προωθήσουμε τις σχέσεις μας μέσω ενός ειλικρινούς και παραγωγικού διαλόγου, ώστε να προχωρήσουμε μαζί, μεθοδικά και αποφασιστικά, στη χάραξη και υλοποίηση των κοινών μας στόχων. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ