Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 13:35

  Απ. Βεσυρόπουλος: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αν χρειαστεί εξαιτίας των αντικειμενικών

  Απ. Βεσυρόπουλος: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αν χρειαστεί εξαιτίας των αντικειμενικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την διαβεβαίωση ότι εφόσον οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες, θα υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Μιχ. Κατρίνη.

  Ο ίδιος παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα ακυρωθεί η μείωση που ήδη έγινε στον ΕΝΦΙΑ.

  Όπως τόνισε ο υπουργός, "υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση για την επαναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε σε εμάς. Να θυμίσω ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, αλλά δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. 

  Είχαμε δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να περιμένουμε τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη επιλογή ήταν να προχωρήσουμε άμεσα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για να πάρουν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες εκκαθαριστικά με μειωμένο φόρο και αυτό κάναμε. Γιατί; Γιατί έπρεπε να γίνει. Γιατί έπρεπε να γίνει; Γιατί υπάρχει υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. 

  Η χώρα μας είναι τέταρτη στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο σε ό,τι αφορά το ύψος των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Και μιλάμε για χώρες με πολύ υψηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα. 

  Η μείωση, λοιπόν, έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να γίνει παρέμβαση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

  Θα ήθελα, όμως, να γνωρίζετε -και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα- ότι η Κυβέρνηση μας αν προκύψει υψηλότερη επιβάρυνση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ". 

  Σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι "εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα πραγματικά αδιάβλητο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε την αναμόρφωση του συστήματος, μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται οι τάσεις και οι τιμές στην αγορά ακινήτου στο εμπορικό πεδίο, προκειμένου με βάση αυτά τα δεδομένα να υπάρχει ακριβής και κυρίως δίκαιη αντιστοίχιση στις αντικειμενικές αξίες.  Οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η βούληση και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων στα ακίνητα δεν έχει αλλάξει, αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξει". 

  Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για τους φόρους σε μικρούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς,  ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του στην ΕΕ ζητεί προθεσμία ως τις 31 Αυγούστου του 2021 για την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης που ζητεί η χώρα μας να συμμορφωθεί με οδηγία για την φορολόγηση αυτών των προϊόντων.

  Μ. Ντ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ