Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Οκτ-2019 13:44

  Η κυβέρνηση διεθνοποιεί το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού

  Η κυβέρνηση διεθνοποιεί το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  "Η συμμετοχή στη συνθήκη Σένγκεν δεν έχει μόνο δικαιώματα. Έχει και υποχρεώσεις". Αυτό το μήνυμα έστειλε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, προς τους εταίρους, κρατώντας στην πρώτη γραμμή το δόγμα της για δίκαιο καταμερισμό στον τομέα της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Η κυβέρνηση διεθνοποιεί συνεχώς το θέμα, σκοπεύοντας να το φέρει και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, με τον κ. Πέτσα να κάνει λόγο για συντονισμένη δράση και λύσεις σε ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως ανέφερε, έχει αλλάξει τη μορφή του από προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα πως πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών, όπως έχει υποχρέωση από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Στόχος μας είναι ο πενταπλασιασμός των επιστροφών σε σχέση με το πενιχρό αποτέλεσμα των τελευταίων 4,5 ετών", είπε και επεσήμανε πως, στον απόηχο του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Αθήνα αναμένει απτές ενέργειες σε δύο μέτωπα:

  - Το πρώτο σχετίζεται με τη μείωση των ροών. "Είχαμε αρκετά αυξημένες ροές, όμως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κάμψη. Αναμένουμε αυτό να παγιωθεί", σημείωσε ο κ. Πέτσας. 

  - Το δεύτερο σχετίζεται με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της Λευκωσίας.

  "Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί ενέργειες της κυβέρνησης σε δύο άξονες: τον εσωτερικό και το διεθνή", τόνισε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, κράτησε στην πρώτη γραμμή τα μέτρα που σχετίζονται με:

  - Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

  - Την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

  - Την αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

  - Την κατάρτιση λίστας "ασφαλούς χώρας", ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. 

  - Τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

  - Τη διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες. Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019. Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σοϊλού. Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019. 

  Στο μέτωπο των συναντήσεων του πρωθυπουργού, το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί και το απόγευμα με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, κ.κ. Καστανέρ και Ζεεχόφερ αντίστοιχα. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που ανοίγει τις εργασίες του με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μάικ Πομπέο, o οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης  θα μεταβεί στην Αίγυπτο για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ