Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Σεπ-2019 07:34

  Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων ξεκινά ο Κ. Μητσοτάκης

  Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων ξεκινά ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:15

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με κυβερνητικά στελέχη να αποτιμούν άκρως θετικά τα αποτελέσματα των εκεί επαφών του. Είτε στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες, είτε στις συζητήσεις με ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς οικονομίας και μεγάλα επενδυτικά funds, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή το δίπτυχο της προώθησης των εθνικών θεμάτων και του μεταρρυθμιστικού τέμπο της κυβέρνησής του, ανοίγοντας νέα σελίδα σε αυτό που στο "γαλάζιο" οικοσύστημα αποκαλούν ως αλλαγή του αφηγήματος για τη χώρα μας.

  Η χθεσινή ημέρα επεφύλασσε ακόμα ένα κάλεσμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Σε μία χώρα που προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, μέσα από έναν κύκλο αλλαγών, ο οποίος ορίζει την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ισχυροποιήσει το momentum της ανάπτυξης. "Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολες τις επενδύσεις για τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές όπως επίσης και για τις ξένες, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και ο στόχος μου είναι πολύ απλός: θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια", είναι το εξακολουθητικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, που έδωσε το "παρών" στο πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations, στη Νέα Υόρκη και κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την εντυπωσιακή, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση, ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος. Ο πρωθυπουργός, που όρισε ως σημείο καμπής για την Ελλάδα την 7η Ιουλίου, επεσήμανε ότι στην εμβληματική επένδυση του "Ελληνικού", το πρόβλημα ήταν η απουσία πολιτικής βούλησης, σημειώνοντας τις ενέργειες που έκανε η νέα κυβέρνηση για να άρει όλα τα εμπόδια που παρέμεναν. Παράλληλα, τόνισε ότι, για να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης χρειάζεται να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις:

  -Να υπάρξουν νέες δουλειές.

  -Να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

  -Να πειστούν όλοι ότι υπάρχει μακροπρόθεσμα καλύτερη προοπτική στην πατρίδα μας.

  Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο καλό κλίμα της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ήταν οξύς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση της Κουμουνδούρου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. "Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά, τούς λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες "δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι έτοιμος να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως αυτή θα σχηματοποιηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

  "Το Σύνταγμα ορίζει ότι για να δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου χρειάζεται νόμος, ο οποίος να λάβει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 200 ψήφους, από τη Βουλή. Για να πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει, πολύ σύντομα, κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό που χρειάζεται  είναι ουσιαστικά μία διευκόλυνση στους εκτός επικρατείας Έλληνες ψηφοφόρους. Δεν αλλάζει κάτι, ούτε ως προς τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε ως προς τις διαδικασίες για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας. Στόχος είναι να  διευκολυνθούν οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους αντι να είναι αναγκασμένοι να παίρνουν το αεροπλάνο για να έρθουν εδώ.  Για αυτή τη διευκόλυνση δε μπορεί να ακρωτηριαστεί, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το δικαίωμα της ψήφου, που ήδη έχουν. Δε μπορεί, δηλαδή, να νομοθετηθεί πως η  ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπολογίζεται μόνο για την εκλογή δύο-τριών βουλευτών. Αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απάτη. Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου. Μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από τους δώδεκα στους 15 και να οριστεί πως κάποιοι από αυτούς υποχρεωτικά θα είναι εκπρόσωποι της Ομογένειας", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ