Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 15:34

  Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν μπαίνει στο αρχείο η έρευνα για Λέρο

  Ν. Παναγιωτόπουλος: Δεν μπαίνει στο αρχείο η έρευνα για Λέρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη διαβεβαίωση ότι δεν αρχειοθετείται η έρευνα για την κλοπή στρατιωτικού υλικού από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρο έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

  Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στους βουλευτές όλων των κομμάτων, θέλοντας έτσι να διαψεύσει σχετική φημολογία που ήθελε την αρχειοθέτηση της έρευνας.

  Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το καθεστώς θητείας των αντιρρησιών συνείδησης στο καθεστώς της προ ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισης.

  Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της Διακρούς Επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι "Όλοι συμφωνούμε πως το ζήτημα της Εθνικής Άμυνας της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική, επομένως δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά για συζήτηση και εποικοδομητική κριτική επί συγκεκριμένων προτάσεων πεδίων, σχεδιασμών, πολιτικών που αναπτύσσει το υπουργείο".

  Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως η κυβέρνηση επιζητά "ομόνοια" και "συνεννόηση" μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων στα θέματα της εθνικής στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής, που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

  Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μας πολιτικής βασισμένης στις αρχές καλής γειτονίας, του σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αφετηρία συνιστά, όπως είπε, η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν και μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελής, προσθέτοντας πως σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν.

  "Προχθές είχα μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο μου κ. Ακάρ, όπου με διαβεβαίωσε με όλη του την καρδία ότι σκοπός του είναι να συνομιλούμε μαζί, προκειμένου να βρούμε λύσεις παρά τις διαφορές μας", δήλωσε ο ΥΕΘΑ και συνέχισε: "Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά παράλληλα έχουμε και μια δουλειά και αυτή είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας μέσω της ισχυρής παρουσίας και της ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλάμε, θεωρώ πως έχει σημασία τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά ακόμα και σε περιόδους έντασης". Ακόμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τον κ. Ακάρ να συζητήσουν από κοντά για πρώτη φορά στο περιθώριο της προσεχούς συνεδρίας των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα τέλη του Οκτωβρίου.

  Για το Κυπριακό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα. "Η Ελλάδα στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της κυπριακής διπλωματίας, παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε μέσω των διπλωματικών καναλιών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη μέτρων προς την Τουρκία για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται από αυτήν στην ΑΟΖ της Κύπρου", δήλωσε ο ΥΕΘΑ. Παράλληλα, όσο αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι προχωρά σε εντατική και συστηματική ενημέρωση των πρέσβεων, που συναντά κατ' ιδίαν, καθώς και σημαντικών στελεχών των υπουργείων Άμυνας χωρών ή στελεχών διεθνών αμυντικών δομών, όπως το ΝΑΤΟ και η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μ.Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020