Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 09:15

  Τα επόμενα βήματά της στην υπόθεση Novartis εξετάζει λεπτομερώς η ΝΔ

  Τα επόμενα βήματά της στην υπόθεση Novartis εξετάζει λεπτομερώς η ΝΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μετά και την επίσημη, δια του γραμματέα της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, επίσημη τοποθέτηση περί της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει με απόλυτη λεπτομέρεια τις επόμενες κινήσεις της στην υπόθεση "Novartis".

  Έχοντας στείλει, από την πρώτη στιγμή, το μήνυμα ότι η στάση γύρω από την "καυτή" ατζέντα της υπόθεσης είναι "θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη", η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ορίσει, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, το πλαίσιο των κινήσεών της, με καταληκτικό ορόσημο την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  Σε αυτό καθαυτό το τυπικό του πράγματος ως προς τα επόμενα βήματα, θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές, η οποία θα ζητάει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το πρώην κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κι εκεί θα απαιτούνται 151 ψήφοι για τη συγκρότηση της προανακριτικής.

  Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα ενδεχόμενα που ανοίγονται στον πολιτικό ορίζοντα. Με βάση το πρώτο ενδεχόμενο, η προανακριτική επιτροπή θα αποφανθεί ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, επιστρέφοντας το φάκελο στη Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να θέσει στο "μικροσκόπιό" της τυχόν ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου.

  Με βάση το δεύτερο ενδεχόμενο, η προανακριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή και, στη συνέχεια, θα εκδώσει σχετικό πόρισμα, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για ειδικό δικαστήριο. Μία αναφορά, πάντως, του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, ανοίγει τον κύκλο της συζήτησης.

  "Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση", σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

  Σε κάθε περίπτωση, η εκπεφρασμένη θέση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέφει ο φάκελος στην τακτική Δικαιοσύνη, με το σκεπτικό πως τα φερόμενα ως αδικήματα δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων. Θέση, την οποία εξέφρασε και πριν λίγα εικοσιτετράωρα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

  "Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση", είχε σημειώσει η κ. Μπακογιάννη.

  Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί προτείνεται η συγκρότηση προανακριτικής και όχι Εξεταστικής Επιτροπής. "Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου με γενικότερο περιεχόμενο και διερευνά μόνο πολιτικές ευθύνες. Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά προσωποποιημένες ευθύνες μετά από διαβίβαση φακέλου δικογραφίας για πολιτικά πρόσωπα από τη Δικαιοσύνη. Εν προκειμένω έχουμε τη δεύτερη περίπτωση αφού υπήρξε η διαβίβαση του σχετικού φακέλου και άρα είναι θεσμικά ορθή η συγκρότηση προανακριτικής.

  Η προανακριτική είναι από θεσμική άποψη βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της εξεταστικής επιτροπής – εάν μια εξεταστική επιτροπή βρει στοιχεία ποινικής ευθύνης μπορεί να τραπεί σε προανακριτική. Η προανακριτική επιτροπή είναι ταχύτερη αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση αφού λειτουργεί ως εισαγγελέας.

  Η προανακριτική επιτροπή είναι από την άποψη της διαδικασίας αυστηρότερη επιτροπή και παρέχει μεγαλύτερες δικονομικές εγγυήσεις ενώ η εξεταστική είναι περισσότερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, συνήθως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα", σχολιάζουν, τονίζοντας, παράλληλα,  ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση στα περί σκευωρίας.

  "Η χώρα θα εξακολουθεί να πορεύεται προς την ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εκλογές, χωρίς να ξεχνά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος.

  Για τον  λόγο αυτό, όχι μόνο δεν γίνεται υπαναχώρηση, αλλά προτείνεται η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής επώνυμα και συγκεκριμένα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για την επέκταση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών και δεν πρόκειται για τα συνήθη επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, διαθέτει τους 30 βουλευτές για να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τον κ. Τσίπρα", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ