Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 11:46

  Η καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας προτεραιότητα της κυβέρνησης

  Η καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας προτεραιότητα της κυβέρνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του, κρατώντας ψηλά την κοινωνική ατζέντα του γαλάζιου κυβερνητικού οικοσυστήματος.

  "Έχουμε κηρύξει πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα την αντιμετωπίσουμε δραστικά όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους που γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλείνει  αμεσα και την εκκρεμότητα που κληρονόμησε όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας. Έτσι, στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν απο το 50% στο 70%.

  "Το κάναμε πράξη. Δεν ήταν εύκολο. Αποτελούσε δέσμευση δική μου και της Νέας Δημοκρατίας", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, συναντήθηκε με τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη και την υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

  Για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων "σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης".

  Όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας. "Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας. Το κάνουμε, όμως, πράξη, αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται πράξη και στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι θα δουν επιτέλους τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εργασίας. Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχω στους δημόσιους λειτουργούς που στελεχώνουν το υπουργείο και τις κρίσιμες υπηρεσίες που εποπτεύονται από το υπουργείο, να τους ευχηθώ καλή δύναμη για το καλό του κόσμου της εργασίας στην πατρίδα μας", ανέφερε.

  Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογιώργης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Γιώργος Σταμάτης και Μαρία Συρεγγέλα καθώς και οι Χρήστος Χάλαρης (Διοικητής ΕΦΚΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης (Διοικητής του ΟΑΕΔ), Χαράλαμπος Βούρτσης (Γενικός Επιθεωρητής ΣΕΠΕ) και Βέρα Χατζηευσταθιάδου (Γενική Διευθύντρια ΚΕΑΟ).

  Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποτελεί την προμετωπίδα του σύγχρονου κοινωνικού προσώπου της.

  "Πρώτα και κύρια, επειδή συνιστά τον θεματοφύλακα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του δικαιώματος κάθε πολίτη για μια ενεργό και δημιουργική ενσωμάτωση στην κοινωνία. Αλλά και επειδή βρίσκεται, πλέον, στην πρωτοπορία του ψηφιακού άλματος που επιχειρεί η χώρα μας, υποστηρίζοντας σθεναρά την ανταγωνιστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με επίκεντρο την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία", σχολιάζουν.

  Βρούτσης: Δρομολογούμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα

  "Μέσα από μία αναλυτική ενημέρωση παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και στην αγορά εργασίας αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε μεθοδικά ετοιμάσει για να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην μείωση της ανεργίας, στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, στα ζητήματα των εκκρεμών συντάξεων και σε άλλα σημαντικά θέματα", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

  "Δεν είναι απλά τυπικές αλλαγές. Είναι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα που, συνδυαστικά με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εθνική οικονομία, θα φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τους μισθούς και το κυριότερο θα δούμε την αγορά εργασίας να μεταμορφώνεται και να μπαίνει στην κανονικότητα όπου η πλήρη απασχόληση –εκεί στοχεύουν όλες οι πολιτικές μας- θα είναι κυρίαρχη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και αυτό θα φανεί σε λίγο καιρό από το ισοζύγιο ροών απασχόλησης "Εργάνη".

  Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, τις οποίες κάνετε κτήμα σας και υπερασπίζεστε Κύριε Πρωθυπουργέ, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή σας στο Υπουργείο Εργασίας και θα ήθελα να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό για την προσπάθεια της καλυτέρευσης της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη.

  Θα περιμένουμε και νέα επίσκεψή σας στον Υπουργείο μας αλλά να γνωρίζετε ότι την 1η Ιουνίου του 2020, θα είστε εδώ για να απονείμουμε μαζί την πρώτη "ψηφιακή σύνταξη", καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών μέσα από την τάχιστη και ψηφιακή απονομή των συντάξεων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ