Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 14:50

  Κ. Ζούλας: Η ΕΡΤ δεν έχει ηχολήπτες ούτε μοντέρ και δουλεύει ακόμα με κασέτες

  Κ. Ζούλας: Η ΕΡΤ δεν έχει ηχολήπτες ούτε μοντέρ και δουλεύει ακόμα με κασέτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:18

  Στην ανάγκη  γενναίας ανανέωσης των εργαζομένων  χωρίς απολύσεις στην ΕΡΤ αναφέρθηκε ο νέος Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Ζούλας, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του -μαζί με τον Γ. Γαμπρίτσο στην θέση του Δ/ντος Συμβούλου και των Ν. Ελματζιόγλου και Ιωαν. Στεφανάκη ως μέλη του ΔΣ- στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

  Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, έλαβε τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας, τις αρνητικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και της ‘Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ‘Μέρα25’ και του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν "παρών". Δίνοντας ένα  στίγμα των προθέσεών του ο κ. Ζούλας υπογράμμισε πως στην ΕΡΤ δεν θα είναι κάθε μέτρα πρώτη είδηση ο πρωθυπουργός.  Οι δημοσιογράφοι θα κρίνουν. 

  "Στην ΕΡΤ το μαύρο είχε πέσει νωρίτερα"

  Απαντώντας στις επικρίσεις για το "μαύρο στην ΕΡΤ" ο κ. Ζούλας ανέφερε τα εξής: Το 2011 επί Γ. Παπανδρέου στην ΕΡΤ έγιναν 18 στάσεις εργασίας, και δέκα 24ώρες απεργίες.  Το 2012 οι απεργίες συνεχίστηκαν με αποκορύφωμα όταν επί 42 μέρες δεν υπήρχαν δελτία ειδήσεων, ενώ σε ένα εξάμηνο έγιναν 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες και επί 11 σαββατοκύριακα δεν υπήρχαν δελτία ειδήσεων. "Είχαμε μείζονος σημασίας θέματα όπως η  επίσκεψη Ολάντ και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα τα οποία δεν καλύφθηκαν. Το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ νωρίτερα" τόνισε.

  Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οικονομικά του Οργανισμού λέγοντας ότι: η ΕΡΤ εισπράττει 180 εκατ. ευρώ από το Τέλος, 7,5 εκατ. από τη διαφήμιση και 1,5 εκατ. από τις αθλητικές μεταδόσεις. Έχει να δώσει 63 εκατ. σε μισθοδοσία, 20 εκατ. σε ΦΠΑ, 24 εκατ. μέρισμα στο κράτος, 35 εκατ. για λειτουργικά έξοδα και 42 εκατ. για επενδύσεις σε πρόγραμμα εκ των οποίων η προηγούμενη διοίκηση έχει ήδη δεσμεύσει 35,3 εκατ. για το αθλητικό πρόγραμμα και το ποδόσφαιρο. Η ΕΡΤ έχει μόλις 2-3 εκατ. για επενδύσεις κι άλλα 2-3 εκατ. για πρόγραμμα. Αυτή είναι η εικόνα που παραλαμβάνουμε.  

  Όπως είπε ο κ. Ζούλας από την ΕΡΤ λείπουν βασικές ιδιότητες στο προσωπικό της, τα ραδιόφωνα δεν έχουν ηχολήπτες ενώ στην τηλεόραση απουσιάζουν μοντέρ. "Η ΕΡΤ εξακολουθεί να λειτουργεί με κασέτες" υπογράμμισε για να δείξει πόσο πίσω έχει μείνει ο δημόσιος φορέας ενημέρωσης στον εκσυγχρονισμό των δομών του.  Τόσο ο νέος Πρόεδρος όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανανέωση του προσωπικού. Όπως είπαν από τους 2.200 εργαζομένους, κάτω των 40 ετών είναι μόλις 170, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε δεξιότητες. "Την ΕΡΤ την βλέπουν κυρίως ηλικιωμένοι άντρες" τόνισε ο κ. Γαμπρίτσος. 

  Τόσο ο νέος Πρόεδρος όσο και ο αρμόδιος υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσαν ότι πρωταρχικός στόχος στην ΕΡΤ είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η θωράκιση της ανεξαρτησίας του οργανισμού με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, πλουραλισμό στην ενημέρωση και ποιότητα στο πρόγραμμα. "Στην  ΕΡΤ απαιτούνται άνθρωποι με θέληση και αποφασιστικότητα,  γνώση και εμπειρία" υπογράμμισε ο κ. Πέτσας παρουσιάζοντας τους προτεινόμενους από την κυβέρνηση.

  Ο ίδιος ο κ. Ζούλας προλαμβάνοντας τις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην ιδιότητά του του επικεφαλής επί δύο χρόνια του Γραφείου Τύπου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας τα εξής:  "η απάντηση βρίσκεται στη δημοσιογραφική μου πορεία που δεν θα δεχόμουν να διακυβεύσω αν δεν είχα ρητή εντολή για αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων. Είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος  της νέας κυβέρνησης η ΕΡΤ να είναι ένα  δημόσιο και ακηδεμόνευτο  ΜΜΕ σύμφωνα με τα καλύτερα πρότυπα διεθνώς". Ο ίδιος υπογράμμισε πως ουδέποτε στην επαγγελματική του ζωή κινήθηκε αδιαφανώς και η γνωστοποίηση των ονομάτων έγινε πριν υποβληθούν οι υποψηφιότητες ακριβώς για να μην κατηγορηθεί για αδιαφάνεια η κυβέρνηση. 

  Μάλιστα αναφέρθηκε στις αντιδράσεις φίλων και γνωστών όταν έγινε γνωστό πως προτείνεται για την θέση του Προέδρου. "Όταν έγινε γνωστό ελάχιστοι μου είπαν συγχαρητήρια,  οι περισσότεροι μου ευχήθηκαν καλό κουράγιο,  γερό στομάχι και κάποιοι μου είπαν συλλυπητήρια" είπε σημειώνοντας πως η  ΕΡΤ αυτή την στιγμή "δεν έχει πόρους. Τα ταμεία της είναι άδεια κι αυτό έγινε γιατί διέθεσε 10άδες εκατομμύρια για μετάδοση ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, ενώ την ίδια στιγμή έχει  ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες". 

  "Ούτε ο Μπέρια"

  Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση μεταξύ βουλευτών Συριζα και ΝΔ για το περιεχόμενο και την ενημέρωση στην ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. "Έχετε θράσος να μιλάτε για την ΕΡΤ εσείς" είπε η Σοφία Βούλτεψη. "Που ο διευθυντής ενημέρωσης που βάλατε στην ΕΡΤ ο γενικός Διευθυντής της Αυγής ο κ. Στ. Καπάκος έφυγε λέγοντας 'ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά όχι για δουλειές'. Ούτε ο Μπέρια δεν έκανε τέτοια δουλειά όπως εσείς εκεί". 

  Ενώ από πλευράς Συριζα οι βουλευτές Σια Αναγνωστοπούλου και Μ. Κατσής άσκησαν κριτική για τις σχέσεις του κ. Ελματζιόγλου με τη ΝΕΡΙΤ, τη DIGEA, και τους χειρισμούς στα ποδοσφαιρικά δικαιώματα, αλλά και για την φράση της κ. Ζωής Ράπτη της ΝΔ πως ο Συριζα δεν είναι δημοκρατικό κόμμα. Η ίδια διευκρίνισε αργότερα πως προφανώς και δεν αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα των κοινοβουλευτικών κομμάτων όμως η πρακτική να ζητείται κάποιος να δηλώσει την κομματική και ιδεολογική του ταυτότητα δεν προϊδεάζει σε κανένα πολιτικό φορέα.

  Για "διαχρονική ασυδοσία στα ιδιωτικά ΜΜΕ" έκανε λόγο ο κ. Νίκος Βούτσης σημειώνοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση  "έβαλε σε τάξη αυτό το τοπίο". Ενώ ο ίδιος άσκησε κριτική στο νέο Πρόεδρο της ΕΡΤ λέγοντας ότι υπηρέτησε στο Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια περίοδο που λειτούργησαν "αδιαφανείς ομάδες αλήθειας" και εκτινάχτηκαν τα fake news. 

  Μαρία Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ