Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 14:55

  Συντονισμός ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας, ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

  Συντονισμός ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας, ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:13

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

  Αθήνα και Λευκωσία, τη στιγμή που η Άγκυρα αυξάνει καθημερινά τον κύκλο των προκλητικών ενεργειών της, έθεσαν επί τάπητος την κοινή τους στρατηγική και συντόνισαν τις ενέργειές τους, ενόψει και της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ανέδειξαν, στις αρχικές τοποθετήσεις τους, την τουρκική προκλητικότητα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, ελέω και της συγκρουσιακής ρητορικής της.

  "Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο. Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά την δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Ενώ, ταυτόχρονα, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί. Συνοδευόμενη, μάλιστα, και από μία συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύει και την διεθνή της απομόνωση. Όμως οι στρατηγικές μας επιλογές παραμένουν σταθερές. Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της, η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε  κάθε βήμα -και πρωτίστως βέβαια-  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί είναι τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που τελικά, θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε στον προβληματισμό που επικρατεί, με αφορμή και τις χθεσινές "απαράδεκτες", όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  "Αναδεικνύει, αλλά και αποδεικνύει μια έντονη ανησυχία που έχει η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, τον έλεγχο, δηλαδή, της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία.  Και είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό, ποιος τελικά ή ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε. Της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο Κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Δυστυχώς, τα όσα επακολούθησαν, που επιβεβαιώνονται από τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κάπου δημιουργούν έναν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική επιτέλους να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση", σημείωσε.

  Αθήνα και Λευκωσία…κοιτάζουν προς την κατεύθυνση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

  Τι τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν

  Σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν, μετά το τέλος της συνάντησης του Μεγάρου Μαξίμου, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

  "Στη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, και την καταρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την Ειδική Απεσταλμένη του Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα. Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια. Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα", σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

  Παράλληλα, τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες:

  - Εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. 

  - Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

  - Διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.

  "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού", επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ