Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Σεπ-2019 19:00

  Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης

  Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε μια συμφωνία δημιουργίας, δράσης και αποτελέσματος θα καλέσει τους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας με την ομιλία του, λίγο μετά τις οκτώ, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  "Τώρα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα.  Αλλά και το σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Και η ομάδα που έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να το υλοποιήσει. Από αυτό το βήμα είχα καλέσει τον λαό σε μια Συμφωνία Αλήθειας. Σήμερα σας καλώ σε μια Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου. Που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά. Θα αποφύγω τα γνωστά επιχειρήματα περί 'καμένης γης'. Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια. Και θα περιοριστώ μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε", αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

  Σκληρή δουλειά - Έμφαση στο αποτέλεσμα

  Ο πρωθυπουργός θα προτάξει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτές τις πρώτες 60 ημέρες.  "Μέσα σε τόσες μόνο ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν για μήνες ή και χρόνια.

  Ο πολίτης, όμως, διαπιστώνει ότι είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων από εμάς. Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.  Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής. Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα.  Και δεν θα ακολουθήσω την 'πεπατημένη' της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Και ακόμη, δεν θα θολώσω το οικονομικό πλαίσιο του προγράμματός μας με μέτρα που αφορούν άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής", θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Παράλληλα, θα σημειώσει ότι πλέον αλλάζει και το αφήγημα της ΔΕΘ.

  "Από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα", θα σημειώσει ο πρωθυπουργός.

  Στην πρώτη γραμμή η οικονομία και η ανάπτυξη - Μήνυμα για τα πλεονάσματα

  Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει,  στην ομιλία του, πως το "κλειδί" για το κάθε βήμα της χώρας είναι η οικονομία και η ανάπτυξη.  

  "Όρο για την ασφάλεια και την ευημερίας της. Αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας.

  Στο μέτωπο της Οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.  Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές.

  Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς", θα επισημάνει. 

  Τα τέσσερα πεδία

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημειώσει πως τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη: φορολογική πολιτική, επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το παραγωγικό ψηφιακό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό,  θα ανακοινώσει ότι:

  -Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

  -Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10%  σε 5%.

  -Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

  Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. 

  "Θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές. Αλλά και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. 'Ανάπτυξη για Όλους', όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί. Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση και κάνει μια πρώτη μεγάλη τέτοια προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν και άλλα βεβαίως σε πολύ μεγαλύτερο βάθος", θα αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

  Παράλληλα, θα σημειώσει πως:

  -Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων

  -Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

  -Διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

  "Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες", θα πει,  σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης, και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.  

  "Δυστυχώς η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα.  Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα", θα πει. 

  Η ψηφιακή  πραγματικότητα

  Κομβικό πεδίο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι η δημιουργία του ψηφιακού κράτους.  

  "Σήμερα, η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες: 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δέσμευσή μας, λοιπόν, είναι εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του: Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.

  Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου. Αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο 'απομακρυσμένη ταυτοποίηση'. Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά", θα επισημάνει. 

  Ειδικό κομμάτι της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη θα είναι αφιερωμένο σε έργα στη Θεσσαλονίκη και για τη Βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ αλλων, θα ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το "Thess/Intec". Ένα νέο πάρκο καινοτομίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο που θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει από τώρα μνημόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθμίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τμήματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ