Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Σεπ-2019 08:00

  Οι πτυχές της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με στόχο την ανάπτυξη

  Οι πτυχές της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με στόχο την ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου  

  Η αλλαγή του αφηγήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Ανεβάζοντας ταχύτητα στη σημειολογία της Διεθνούς Έκθεσης, ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καλώντας τους πολίτες να είναι εκείνοι που θα αξιολογήσουν τελικά την εφαρμογή των τομών που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ του 2020.

  "Απορρίπτοντας τις πρακτικές των λαϊκιστών που είχαν μετατρέψει τη ΔΕΘ σε φόρουμ παροχολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ως πρωθυπουργός επιμένει να μιλά με συνέπεια και υπευθυνότητα, συγκεκριμένα και ρεαλιστικά. Σήμερα το απόγευμα στο Βελλίδειο, θα καταθέσει ένα δωδεκάμηνο προγραμματισμό δράσεων, την εφαρμογή του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν στην επόμενη ΔΕΘ, ακούγοντας όσα θα έχει να πει τότε. Δεν θα μοιράσει υποσχέσεις, αλλά θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Θα μιλήσει για το όραμά του για την Ελλάδα που φεύγει οριστικά από την κρίση και αποκτά την αυτοπεποίθηση που έχασε τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια θα αναπτύξει το σχέδιό του για την πραγμάτωση του στόχου αυτού. Θα ξεδιπλώσει, δηλαδή, το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, των αναπτυξιακών κινήτρων που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη βάση των προγραμματικών της δηλώσεων", είναι το μήνυμα που στέλνουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

  -Το πρώτο πεδίο θα σχετίζεται με τη φορολογία και τη φορολογική πολιτική. Ο πρωθυπουργός αναμένεται πω θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων ήδη έγιναν, νωρίτερα από τα χρονοδιάγραμμα (όπως, για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ) και θα εστιάσει στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Με στόχο, λοιπόν, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και την ανόρθωση της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  *Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (σε πρώτη φάση) και από το 24% στο 20% (σε δεύτερη φάση).

  *Η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

  *Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

  *Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

  *Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

  *Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

  *Η έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων

   *Η χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

  *Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  *Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

  -Το δεύτερο πεδίο θα σχετίζεται με τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό. Στη φαρέτρα του, δε, θα βρίσκεται το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί. Πρόκειται για το Ελληνικό, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά και την επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική:

  *Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η υλοποίηση της επένδυσης απαιτούσε μία σειρά από κανονιστικές και διοικητικές πράξεις, οι οποίες, τα προηγούμενα χρόνια, είτε είχαν "παγώσει", είτε προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ήδη, υπογράφηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς τέσσερις ΚΥΑ και πρόκειται να υπογραφεί άμεσα ακόμα μία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επένδυσης.

  *Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της Cosco, κατατέθηκε ήδη στο υπουργείο Ναυτιλίας νέο βελτιωμένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

  *Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη στην άμεση τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της "Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών", ενώ ενσωμάτωσε και τη εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη.

  -Το τρίτο πεδίο θα σχετίζεται με τις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτόν τον τομέα, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η προστασία των εργαζομένων και η στήριξη της πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο στρατηγικό αποτύπωμα της "συμφωνίας αλήθειας", για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ετών. "Η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο, για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Να σέβεται το νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντίζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον", θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

  -Το τέταρτο πεδίο θα σχετίζεται με το ψηφιακό κράτος. Στόχος της κυβέρνησης είναι το κράτος να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να γίνει σύμμαχος της ανάπτυξης, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ