Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Σεπ-2019 12:03

  Μπίνης: 'Όλοι μαζί για ενίσχυση διαφάνειας χωρίς κομματικές γραμμές

  Μπίνης: 'Όλοι μαζί για ενίσχυση διαφάνειας χωρίς κομματικές γραμμές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Με βαρύ βιογραφικό και αστραφτερή καριέρα, "κέρδισε" ακόμα και βουλευτές της αντιπολίτευσης ο νέος Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

  Ο ίδιος κατά την διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επισήμανε ότι νούμερο-ένα στόχος του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς- στοιχείο το οποίο αξιολογείται διεθνώς ως ο "νούμερο-ένα κίνδυνος σε θέματα διαφάνειας", όπως είπε.

  Ο κ. Μπίνης ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας που κατόπιν γραπτού διαγωνισμού πέτυχε να τοποθετηθεί ως επικεφαλής της Μονάδας Δημόσιας Ακεραιότητας του ΟΟΣΑ – θέση για την οποία ανταγωνίστηκε με υποψήφιους χωρών ιδιαίτερα αναπτυγμένων στον τομέα αυτό όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς-, δέχτηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει από το Παρίσι στην Αθήνα για να βοηθήσει στη νέα αρχή.

  "Γύρισα πίσω με το ήμισυ των αποδοχών και πιστεύω πως μπορεί να γίνει κάτι ωραίο και σπουδαίο", τόνισε ο κ. Μπίνης, η τοποθέτηση του  οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η θητεία του ως Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα είναι διετής. Ο ίδιος ευχαρίστησε για τα καλά λόγια τους βουλευτές λέγοντας πως "είμαι εδώ εκπροσωπώντας ως Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους", ενώ έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας , "όλοι οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα".

  Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των μελών της Θεσμών, υπήρξε κριτική από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το Μέρα25, γιατί η νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Όμως οι βουλευτές ψήφισαν τελικά "παρών", επισημαίνοντας άλλος σε υψηλότερους (Β. Κεγκέρογλου, Σ. Σακοράφα) και άλλος σε χαμηλότερους τόνους (Μ. Συντυχάκης, Αντ. Μυλωνάκης) ότι ο νέος Διοικητής έχει όλα τα προσόντα και την εμπειρία για την θέση.

  Η παρατήρηση της αντιπολίτευσης γιατί η νέα Αρχή υπάγεται στον Πρωθυπουργό, προκάλεσε την αντίδραση της κ.  Όλγας Κεφαλογιάννη ότι "αυτή αποτελείται από την συγχώνευση έξι Αρχών, κάθε μία εκ των οποίων  υπάγονταν στον Πρωθυπουργό μέχρι σήμερα". Ενώ ο ίδιος ο κ. Μπίνης σημείωσε πως η νέα Αρχή δεν υπάγεται στον Πρωθυπουργό αλλά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

  Εντύπωση,  προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα η οποία προκάλεσε την αιχμηρή παρατήρηση του Βασίλη Κεγκέρογλου. "Κύριε συνάδελφε αφού είμαστε συνάδελφοι και ως δικηγόροι και ως ποινικολόγοι , η διαφθορά στην Ελλάδα οφείλετε στην πολυδιάσπαση των αρχών ή στην έλλειψη πολιτικής βούλησης;", ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. "Και σας το ρωτώ αυτό γιατί στην Έκθεση για θέματα Διαφάνειας την περίοδο 2000-2013 επί Γ. Σούρλα σημειώνονταν ότι η διαφθορά οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Στην ίδια Έκθεση μάλιστα σημειώνονταν πως υπήρξε δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ύψους 200 εκατ. ευρώ για την οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις τότε κυβερνήσεις. Η θέση έχει τεράστιες δυνατότητες και εξουσίες, εμείς θα θέλαμε να μην υπάγεται στον Πρωθυπουργό, με την υπαγωγή δεν είναι ανεξάρτητη.  Η διαφθορά ήταν λόγος που οδήγησε στην χρεοκοπία; Συμφωνείτε; Πώς κρίνετε επίσης την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης;". Ο κ. Λάππας ωστόσο υπογράμμισε πως το "παρόν" και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό του και τα αδιαμφισβήτητα προσόντα του.

  Η επίκληση της Έκθεσης Σούρλα για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας ωστόσο προκάλεσε αιχμηρό σχόλιο του κ. Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής). "Μπερδεύτηκα γιατί τι έχουμε εδώ, ο κ. Σούρλας έκανε μια καταγγελία και καμία κυβέρνηση δεν την εξέτασε; Άρα κάνει αυτοκριτική για τα 4,5 χρόνια;". Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πως για το ΚΙΝΑΛ είναι θετικό βήμα η ενοποίηση των ελεγκτικών αρχών που σχετίζονται με θέματα καταπολέμησης διαφθοράς σε μία. "Εφ’ όσον στηριχτεί μπορεί να λειτουργήσει θετικά", τόνισε.

  Ο κ. Μπίνης σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι "όλοι μαζί να συνταχθούμε στην ενίσχυση της διαφάνειας και να υπερβούμε τις κομματικές γραμμές". Μίλησε για την τραγική έλλειψη προσωπικού στις ελεγκτικές αρχές, την διαμάχη που έχουν διάφορες αρχές μεταξύ τους, τα προβλήματα στην υποδοχή και διαχείριση καταγγελιών αλλά και την έλλειψη διαμόρφωσης κουλτούρας διαφάνειας στα σχολεία. "Ήμουν στο Περού και είχαν μάθημα για το public ethos ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα" τόνισε.

  Μάλιστα είπε πως στο Περού τον ρώτησαν "τι έχει να πει ένας Έλληνας για την διαφθορά" και αυτός απάντησε: "αν δεν έχει να πει ένας Έλληνας, ποιος θα πει; Ο Φιλανδός που δεν την έχει βιώσει;"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ