Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 09:09

  "Κλειδί" για την Κυβέρνηση η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ

  "Κλειδί" για την Κυβέρνηση η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου  

  "Ανάπτυξη για όλους". Για τη μεσαία τάξη. Τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τον επιχειρηματικό κόσμο. Τους εργαζομένους. Εκείνους που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "έδεσε" στη μέγγενη της υπερφορολόγησης, για να υποστηρίξει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία, όπως επισημαίνουν οι "γαλάζιοι", επιβλήθηκε στη χώρα, λόγω της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται για την παρέμβασή του, το βράδυ του Σαββάτου, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η παρουσία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο έρχεται με ην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των διεθνών επαφών του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

  Στην "καρδιά" της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης. Πρόταξε τις μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Στάθηκε στην αλλαγή του αφηγήματος για τη χώρα, που περνάει από την εποχή της ύφεσης σε αυτήν την ευρωπαϊκής κανονικότητας.

  Ανέδειξε τις έννοιες-κλειδί της "αξιοπιστίας" και της "εμπιστοσύνης". Στη συμπρωτεύουσα ο δείκτης θα…γράψει στήριξη των κοινωνικών ομάδων. Αποτύπωση μέτρων, που έχουν ως στόχευση τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

  Το σύνθημα για την ολική επαναφορά στο μονοπάτι της νέας εποχής έχει ήδη δοθεί και μετουσιώνεται σε δράσεις που έρχονται στο προσκήνιο νωρίτερα από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.

  "Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα", συνηθίζει να τονίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια και προς όλες τις κατευθύνσεις το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου. Ένα σχέδιο που προτάσσει:

  - Τη μείωση φόρων για όλους.

  - Τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

  - Την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

  Το σχέδιο "ανάπτυξη για όλους" περιλαμβάνει τολμηρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα  μεγάλων ξένων επενδύσεων μετά από χρόνια αδράνειας και οι οποίες προβλέπεται να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη, έχουν προωθηθεί τρεις μεγάλες επενδύσεις.

  H εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, την οποία, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, μπλόκαραν επί χρόνια οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη υπογράφηκαν οι σχετικές ΚΥΑ, ενώ προχώρησε η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ξεμπλοκάρονται τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

  Όπως θα γίνει απόλυτα διαυγές και στη ΔΕΘ, κατά τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, η ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες δε θα προκύψει όμως μόνο από τις μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις.

  Ο πρωθυπουργός θα σημειώσει πως θα είναι αποτέλεσμα και της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που είχε παρουσιάσει προεκλογικά και που ήδη υλοποιείται.

  Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (σε πρώτη φάση) και από το 24% στο 20% (σε δεύτερη φάση) θα είναι μία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Στο "τραπέζι" έχουν πέσει και έτερες ανακοινώσεις, που μένει να "κλειδώσουν" τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

  Όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα δώσει νέες "ανάσες" σε συνταξιούχους και μισθωτούς. Όλα αυτά, τη στιγμή που σε πρώτο πλάνο παραμένει η επίτευξη ενός στόχου κομβικού. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  "Το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ένα πρόβλημα, το οποίο έρχεται από το παρελθόν. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας κληροδοτήθηκε από μία κυβέρνηση, η οποία επιβάρυνε τη χώρα με μία πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία μας επιβλήθηκε λόγω της δικής της αναξιοπιστίας. Έχω πει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους για το πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020 και εντός του 2020, έχοντας κερδίσει αξιοπιστία και έχοντας εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά", διεμήνυσε, από τη Χάγη, ο πρωθυπουργός.

  Ο δρόμος περνάει και μέσα από την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να ανοίξει σύντομα τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  "Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διατυπώσεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για το πως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτικές, οι οποίες προάγουν συνολικά την ανάπτυξη. Είναι ζητήματα όμως τα οποία θα συζητήσουμε με τους θεσμούς. Δεν είναι ζητήματα τα οποία συζητάμε κατ’ ανάγκη σε διμερές επίπεδο. Συζητάμε τα ζητήματα αυτά σε επίπεδο των θεσμικών οργάνων και δρομολογούμε ανάλογα τις εξελίξεις", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των τετ α τετ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2020 με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό, δηλαδή, που αναλογεί στο κέρδος  ανά έτος από τα ομόλογα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ