Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Σεπ-2019 17:37

  Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

  Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις ελληνικές προτεραιότητες σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον ΙΜΟ, στον οποίο η Ελλάδα, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, έθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), KiTack Lim, στη διάρκεια συνάντησής τους στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο.

  Ο κ. Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας μας στους στόχους και το έργο του ΙΜΟ, ζήτησε ωστόσο να διασφαλισθούν δίκαιοι όροι λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν θα επιτρέπουν σε κανένα να αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα από την υποβάθμιση της ασφάλειας στη θάλασσα και του θαλασσίου περιβάλλοντος.

  Ενόψει της επικείμενης, από 1.1.2020, εφαρμογής του νέου ορίου περιεκτικότητας σε θείο των ναυτιλιακών καυσίμων 0,5%, ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε στον γγ του ΙΜΟ την πρόθεση της χώρας μας να είναι από τις πρώτες που θα διασφαλίσει την παροχή ασφαλών συμμορφούμενων καυσίμων.

  Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του αναφορικά με την ετοιμότητα του Οργανισμού να ανταποκριθεί σε πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη μεταβατική περίοδο, καλώντας τον να ενισχύσει τις προσπάθειές του ΙΜΟ, ώστε να διασφαλισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η διαθεσιμότητα καυσίμων, που συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές ασφαλείας.

  Ο υπουργός Ναυτιλίας στάθηκε ιδιαιτέρως σε τέσσερα ζητήματα:

  - Tην προώθηση και περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του ΙΜΟ για τη συνολική ρύθμιση των θεμάτων της διεθνούς ναυτιλίας, σε συνάρτηση και με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2020 "Sustainable Shipping for a Sustainable Planet".

  - Την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την προώθηση της ποιότητας στη ναυτιλία.

  - Το σύστημα ελέγχου των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, προκειμένου διασφαλισθούν ίσοι όροι δραστηριοποίησης της διεθνούς ναυτιλίας από όλα τα Κράτη σημαίας.

  - Την ενίσχυση της εκπροσώπησης και την προώθηση των ελληνικών προτεραιοτήτων στα όργανα και τις λοιπές πρωτοβουλίες του ΙΜΟ.

  Με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε: "Είμαι ικανοποιημένος από τη συνάντησή μου με τον γγ του ΙΜΟ γιατί είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό και τη διεθνή ναυτιλία, που απασχολούν έντονα και την ελληνική ναυτιλία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα αυτά, σε συνεργασία πάντα με τον ΙΜΟ, επιδιώκοντας ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις παγκόσμιου χαρακτήρα για τη ναυτιλία".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ